Lepoglava: Završila druga faza postavljanja energetski učinkovite javne rasvjete

Zamjenom starih lampi javne rasvjete u ulici Hrvatskih pavlina u centru Lepoglave energetski učinkovitijima, završila je druga faza postavljanja energetski učinkovitije i ekološke javne rasvjete na području grada Lepoglave.

U zamjenu starih dotrajalih lampi energetski učinkovitijima Grad Lepoglava je, uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, krenuo prošle godine, kada je u 17 gradskih ulica postavljeno gotovo 300 novih energetskih učinkovitih lampi. Vrijednost tog projekta bila je oko 500 tisuća kuna, od kojih je Fond osigurao 60 posto potrebnih sredstava, a Grad Lepoglava preostalih 40.

Druga faza postavljanja energetski učinkovitije i ekološke javne rasvjete na gradskom području završila je ovih dana. Zahvaljujući njoj, u gradu Lepoglavi zasjalo je oko 800 novih energetski učinkovitih lampi javne rasvjete. Vrijednost tog projekta je oko 1,2 milijuna kuna, od kojih je, kao i u prvoj fazi, 60 posto sredstava osigurao Fond, a preostala sredstva Grad Lepoglava.

– Već lani krenuli smo s projektom zamjene starih dotrajalih lampi javne rasvjete novim, energetskih učinkovitijima. I ovoga smo puta sredstva za realizaciju projekata nastojali osigurati iz drugih izvora, kako bismo što manje opteretili gradski proračun i građane. U ovom slučaju, ali i kroz neke druge projekte vezane za zaštitu okoliša i povećanje energetske učinkovitosti, primjerice za nabavku električnih bicikala i kanti za komunalni otpad, većinu sredstava osigurali smo kroz natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovim ćemo projektom ostvariti i dodatne uštede i smanjenjem potrošnje električne energije. Važno je i to da ćemo smanjiti negativan utjecaj koji javna rasvjeta ima na okoliš – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić obilazeći, u pratnji svog zamjenika Hrvoja Kovača i predsjednice Mjesnog odbora Lepoglava Marije Ribič, radove zamjenu starih lampi javne rasvjete novima u ulici Hrvatskih pavlina u Lepoglavi.

Osim na području naselja Lepoglava, u drugoj fazi postavljanja novih energetski učinkovitih rasvjetnih tijela obuhvaćena su i naselja – Čret, Lepoglavska Ves, Budim, Muričevec, Očura, Sestranec, Lepoglavska Purga, Vulišinec i Žarovnica.

– U planu je nastavak realizacije projekta postavljanja energetski učinkovitije i ekološke javne rasvjete. Na pojedinim gradskim područjima, kao primjerice na Višnjici, moramo stvoriti uvjete za njegovu realizaciju. Potrebna je izgradnja trafostanica kako bi se dobila potrebna električna snaga za napajanje javne rasvjete. U planu je Elektre da na Višnjici izgradi dvije trafostanice, koje će Gradu omogućiti širenje projekta i na tom području. U međuvremenu smo u Zlogonju, na djelu uz državnu cestu, također zahvaljujući potpori Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, postavili nove električne stupove i na njima energetski učinkovite lampe javne rasvjete – dodao je gradonačelnik Škvarić.

Postavljanjem novih rasvjetnih tijela, javna se rasvjeta više neće gasiti tijekom noći, ali će u vremenu od ponoći pa do pet sati ujutro svijetliti manjom snagom, prigušena za 30 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije