Eduard Baltić iz Čakovca podigao stijeg na kninskoj tvrđavi

Već od ranog jutra u Kninu je svečano. Uoči početka proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja ispod kninske tvrđave oko 6 sati ujutro pušteno je preko tisuću golubova koji će letjeti od Knina do Vukovara.

Od ranih jutarnjih sati na kninskim ulicama nekoliko tisuća ljudi, stalno pristižu novi i prema nekim procjenama očekuje se i do 100.000 građana.

Na kninskoj tvrđavi je održana svečanost svečanog podizanja državne zastave. Stijeg su uz intoniranje hrvatske himne podignuli pripadnici 7. gardijske brigade Pume – Jasmin Hadžić iz Belog Manastira, Mario Bilać iz Vodica i Eduard Baltić iz Čakovca.

Upravo oni su hrvatsku zastavu podigli na današnji dan 1995. godine na kninskoj tvrđavi zajedno s kolegom Ivicom Novoselcem.

– Ja sam jedan od četvorice koji su taj dan skinuli srpsku zastavu. Danas smo je podigli. Bila je s vezana lancima i moj kolega Jasmin Hadžić se prvi popeo na jarbol skidati je – kazao je Bilać dok je Hadžić poručio kako mu je srce danas puno.

– Bili smo svjesni da je to povijesni trenutak i rekli su nam da čekamo dolazak predsjednika, ali smo požurili dalje u satniji boriti se i razmišljali smo samo o tome kako naprijed – prisjetio se, javlja Sibenskiportal.hr.

Prije samog podizanja stijega, pročitana je povjesnica VRO Oluja, te imena svih poginulih i nestalih branitelja u ovoj akciji.

Stijeg je podignut točno u 9 sati i 43 minute kada su i zazvonila sva zvona na kninskim crkvama kao simbol trenutka kada je Knin oslobođen.

Prekrasan trenutak dodatno su naglasila dva MIG-a koja su proletjela u tom trenutku.

Nakon preleta MIG – ova, otkriven je spomenik dr. Franji Tuđmanu koji su otkrili predsjednica Grabar Kitarović i sinovi prvog hrvatskog predsjednika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije