U Višnjici obilježeno 20 godina malonogometnog turnira “Stjepan Križanec

>> U Višnjici obilježeno 20 godina malonogometnog turnira “Stjepan Križanec

U Višnjici je obilježeno 20. obljetnica održavanja memorijalnog malonogometnog turnira koji se igra u spomen na Višnjičarca i hrvatskog branitelja Stjepana Križanca. On je, braneći Hrvatsku kao pripadnik 7. gardijske brigade Puma, poginuo 1995. godine kod Bosanskog Grahova.

Svečanost je započela misnim slavljem u višnjičkoj župnoj crkvi, a nastavljena polaganjem vijenca i paljenje svijeća kod spomen obilježja Stjepanu Križancu u Višnjici. Učinili su to članovi Stjepanove obitelji, predstavnici gradske vlasti, braniteljskih i višnjičkih udruga, Stjepanovi suborci i prijatelji te okupljeni Višnjičarci.

Uslijedio je prigodni program tijekom kojeg su nastupili mladi višnjički tamburaši i višnjički pjevački zbor. Tijekom programa, koji je uz organizatora osmislila i pripremila OŠ Izidora Poljaka Višnjica, predstavljenja je prigodna brošura te je otvorena izložba koja prikazuje ratni put Puma. Predsjednik USR “Sport za sve” Višnjica Mario Galinec nazočne je, tom prigodom, upoznao s poviješću i djelovanjem višnjičke sportske udruge.

Zaslužnim ustanovama i pojedincima koji su sudjelovali u pokretanju i organizaciji Memorijalnog malonogometnog turnira ‘Stjepan Križanec’, USR Višnjica dodijelila je priznanja. Zahvalnice su uručene i sponzorima te višegodišnjem pokrovitelju – Gradu Lepoglavi.

– Okupili smo se danas ovdje da bi smo se prisjetili žrtve našeg Štefeka, da bi smo se podsjetili na doprinos Višnjičaraca u Domovinskom ratu te svih žrtava, a bilo ih je 15970 na hrvatskoj strani – 8147 palih branitelja, 6605 ubijenih civila te oko tisuću nestalih koje i danas tražimo – istaknuo je brigadni general Zdravko Jakop na početku svečanosti koja je održana u sportskoj dvorani višnjičke Osnovne škole.

– Oluja je bila pobjednička operacija, čista kao suza – istaknuo je Jakop dodavši da se velikosrpskoj prijetnji suprotstavila razoružana Hrvatska koju je nosila jedinstvena hrvatska mladež.

– Ta mladež je izvojevala pobjedu za koju je cijena plaćena životima mladića kao što je Stjepan Križanec.To se ne smije zaboraviti već trebamo biti ponosni na to što su ti ljudi činili te moramo graditi bolju Hrvatsku, usudio bi se reći, bolju nego li je danas imamo. Jedino komunikacija i suradnja mogu doprinijeti boljoj budućnosti – rekao je general Jakop te se prisjetio Stjepanove pogibije.

Brigadir Marijan Kretić, jedan od zapovjednika 7. gardijske brigade nazočne je upoznao s ratnim putem brigade te podrobnije pisao operaciju u kojoj je smrtno stradao Stjepan Križanec.

Nazočnima su se obratili i brigadni general Tomo Medved i stožerni brigadir Željko Dvekar poručivši kako se ne smije zaboraviti žrtva branitelja.

To je istaknuo i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić otvarajući 20, memorijalni malonogometni turnir “Stjepan Križanec” te manifestaciju “Dani sporta, zabave i kulture” u okviru koje se turnir održava.

– Dani Domovinskog rata dani su ponosa i nikad ih ne smijemo zaboraviti kao što ne smijemo nikada zaboraviti naše poginule branitelje – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić, uz kojeg su ispred glavnog pokrovitelja – Grada Lepoglave, svečanosti obilježavanja 20. godina Memorijalnog malonogometnog turnira “Stjepan Križanec” nazočili i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije