FOTO: Turci i kršćanska vojska ‘lomili koplja’ na Danima sporta u Višnjici

>> FOTO: Turci i kršćanska vojska “lomili koplja” na Danima sporta u Višnjici

Tijekom manifestacije Dani sporta, zabave i kulture, zahvaljujući prijateljima iz slovenske općine Loška Dolina, u Višnjici je upriličena srednjovjekovna bitka.

Turci na čelu sa strašnim Brdavsom započeli su opsadu grada kojeg je branila kršćanska vojska.

Unatoč silovitim napadima koje su Turci poduzimali koristeći svu silinu svog oružja – sjekire, koplja, strijele i topništvo, otpor branitelja nisu slomili, piše Lepoglava.net.

Branitelji grada, kojima su se pridružili i višnjički kuburaši, žestoko su uzvraćali pa je u jednom trenutku, nakon topovsko – kuburaškog obračuna, cijelo bojne polje bilo zavijeno dimom baruta.

Srednjovjekovni sukob kod Snežnika

Naposljetku je strašni Brdavs na dvoboj izazvao najvećeg ratnika među braniteljima – samog cara.

Nepobjedivi Brdavs dobio bi još jedan dvoboj i okitio bi se carskom glavom da se nije pojavio seljak Martin Krpan.

Snažan Krpan uspio je svladati Brdavsa, a kršćanska vojska, jurnuvši iz grada, preostale Turke.

Riječ je o predstavi ‘Krpan i Brdavs pod gradom Snežnik’ koju ljubitelji povijesti iz Loške doline upriličuju tijekom srednjovjekovnog sajma koji se održava podno starog grada Snežnik u Loškoj Dolini.

Ovom je prilikom, na zadovoljstvo brojnih posjetitelja manifestacije Dani sporta, zabave i kulture, izvedena u Višnjici.

Dolazak prijatelja iz Loške Doline s kojom je Grad Lepoglava potpisao povelju o bratimljenu, dokaz je odlične suradnje, dobrosusjedskih odnosa i prijateljstva koje su započela dobrovoljna vatrogasna društva iz Višnjice i Starog trga pri Ložu te Kuburaška udruga Prva kubura Višnjica i Dragonjci iz Loške Doline.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije