Vanima: Želimo da gradsko kino postane društveno žarište za sve generacije

Povodom 29-og rođendana Filmsko-kreativnog studija Vanima odlučili smo pobliže upoznati jednu od osoba zaduženih za aktivnosti unutar Vanime. Prije svega, oni omogućuju Varaždinkama i Varaždincima pristup nekomercijalnom filmu, ali i izradi filmske umjetnosti.

Trenutačno su u Vanimi su zaposlene tri osobe, Hrvoje Selec, Velimir Rogina i Sandra Malenica, a striktne podjele posla kod njih nema, rade sve što Vanima od njih traži.

Zamolili smo Sandru da nas uvede u svijet Vanime te nam kaže ponešto o prošlosti, sadašnjosti i, naravno, budućnosti tog filmsko-kreativnog studija.

– Moj put u Vanimi započeo je još u ranoj dobi, kao dijete polazila sam radionice, a nakon fakulteta vratila sam se u Vanimu – ukazala nam je Sandra u početku kako Vanima za nju ne predstavlja samo radno mjesto, već mnogo više od toga.

Sandra je nastavila put koji su prije 29 godina započeli Dubravka Kalinić-Lebinec i Srećko Lebinec, osnivači grupe za animirani film koja je nakon kraćeg vremenskog razdoblja prerasla u Vanimu.

Modernizacija

Sad, stvari kreću prema nabolje, zapravo, stvari stoje odlično, no uvijek ima mjesta za napredak.

– Eto, u mjesecu rujnu u pogon stavljamo digitalni projektor i, za one koji ne znaju, to je ujedno i velik i nužan korak. Naime, poznata 35 milimetarska traka više se ne koristi tako da sve filmove možemo dobiti u digitalnom obliku – objasnila je Sandra neke stvari koje običnom gledatelju i ne padaju na pamet.

Problem koji ih zasad najviše muči odnosi se na prostor.

– Kino Galerija nije baš idealan prostor. Balkon nije upotrebljiv tako da ne možemo iskoristiti taj veliki dio prostora. Zato planiramo preseljenje u prostor Kina Dom – dodala je Sandra.

Novi kino prostor

No, Kino Dom trebalo bi postati i više od novog gradskog kina.

– U Kinu Dom, osim same dvorane za projekcije, nalazili bi se, na katu iznad, uredi i prostorije za sastanke i radionice. No, također bi dio prostora koristili kao co-work, svojevrsni poduzetnički prostor čija je organizacija specifična zbog dijeljenjem resursa i znanja. I, kraj svega toga, u prostoru bi također bio i kafić. Sve u svemu, osim kina, dobili bi zapravo novo društveno žarište za ljude koji imaju slične interese, a sad nemaju mjesto za druženje – pričala nam je Sandra, vidno zanesena projektom.

Sam prostor omogućio bi da se provode razni projekti i radionice u većem obimu nego je to bilo dosad.

– Prije svega želimo da Varaždin ima kvalitetno gradsko kino. Želimo da gradsko kino bude za sve generacije, od najmlađih uzrasta do ljudi starije dobi, i za takvu društvenu funkciju prostor Kina Dom je idealan – rekla nam je Sandra.

Plan je da Kino Dom krene s radom 2018. godine i da jednog dana ima deset zaposlenih, što stalnih, što onih preko projekata.

Kratko o Vanimi

Vanima je članica Zajednice tehničke kulture grada Varaždina i Varaždinske županije, Hrvatskog filmskog saveza, ASIFA-e (najstarije međunarodne organizacije za animirani film), AWG-a (međunarodne zajednice za voditelje radionica animiranog filma), CICAE (međunarodne mreže nezavisnih kina), ECFA-E (europske asocijacije koja njeguje europski film u odgoju djece i mladih te potiče odlazak u nezavisna kina) i Youth Cinema Networka (međunarodne organizacije koja okuplja klubove i festivale koji se bave filmskim stvaralaštvom mladih).

Uz navedeno, Vanima je dio i platforme EDIT COMICS koja financirana od Zaklade Kultura nova djeluje u devet županija i surađuje s oko petnaest organizacija i ustanova sjeverne i istočne Hrvatske.

Vanima je također i jedan od osnivača i član Kino mreže – Hrvatske mreže neovisnih kinorpikazivača koja okuplja neovisna kina diljem Hrvatske s jednim ciljem – dati veću vidljivost kvalitetnom europskom, nezavisnom i hrvatskom filmu te očuvati gradska kina od propadanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije