Višnjica: 20 godina Memorijalnog malonogometnog turnira Stjepan Križanec

U Višnjici je u petak, 31. srpnja obilježeno 20 godina održavanja Memorijalnog malonogometnog turnira Stjepan Križanec. Riječ je o turnir kojeg Udruga za sportsku rekreaciju ‘Sport za sve’ Višnjica već 20 godina organizira u spomen na hrvatskog branitelja Stjepana Križanca iz Višnjice.

Štefek, kako ga zovu njegovi Višnjičarci, poginuo je kao pripadnik 7. gardijske brigade Puma u kolovozu 1995. kod Bosansko Grahova. Godinu nakon njegove pogibije, u Višnjici je, njemu u spomen, održan prvi memorijalni malonogometni turnir koji će ove godine doživjeti svoje 20. izdanje.

Obilježavanje 20. obljetnice turnira započelo je misnim slavljem u višnjičkoj župnoj crkvi nakon čega su sudionici proslave kod spomen obilježja Stjepanu Križancu odali počast hrvatskom vitezu iz Višnjice koji je sa svega 20 godina poginuo braneći Domovinu.
Počast Stjepanu odali su članovi njegove obitelji, predstavnici Grada Lepoglave i okolnih općina, braniteljskih udruga, Stjepanovi suborci i prijatelji, članovi višnjičkih udruga te okupljeni Višnjičarci.

– Okupili smo se danas ovdje da bi smo se prisjetili žrtve našeg Štefeka, da bi smo se podsjetili na doprinos Višnjičaraca u Domovinskom ratu te svih žrtava, a bilo ih je 15.970 na hrvatskoj strani – istaknuo je brigadni general Zdravko Jakop na početku svečanosti koja je održana u sportskoj dvorani višnjičke Osnovne škole.

Jakop se prisjetio oslobodilačke akcije Oluja rekavši kako se danas od nekih može čuti da je Oluja bila operacija čišćenja odnosno genocida.

– Oluja je bila pobjednička operacija, čista kao suza – istaknuo je Jakop dodavši da se velikosrpskoj prijetnji suprotstavila razoružana Hrvatska koju je nosila jedinstvena hrvatska mladež.

– Ta mladež je izvojevala pobjedu za koju je cijena plaćena životima mladića kao što je Stjepan Križanec.To se ne smije zaboraviti već trebamo biti ponosni na to što su ti ljudi činili te moramo graditi bolju Hrvatsku, usudio bi se reći, bolju nego li je danas imamo. Jedino komunikacija i suradnja mogu doprinijeti boljoj budućnosti – rekao je Jakop te se prisjetio Stjepanove pogibije.

– O Štefeku govorimo svake godine. Teško je nešto dodatno reći, ali moramo uvijek ponavljati nešto što se Štefeka tiče – on je bio čovjek koji je drugome pomogao, a sebi nije mogao. Nije si mogao pomoći sam niti je imao nekog pored sebe, jer kad je pomogao suborcu kojem je sačuvao život ostao je sam i stradao od mine ili projektila. Trebamo čuvati spomen na čovjeka koji je dao život za drugoga – istaknuo je na kraju izlaganja brigadni general Jakop čestitavši svima Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Tijekom programa, koji je uz organizatora osmislila i pripremila OŠ Izidora Poljaka Višnjica, predstavljena je prigodna brošura te je otvorena izložba koja prikazuje ratni put Puma.

Program su pjesmom upotpunili mladi višnjički tamburaši i višnjički pjevački zbor, dok je predsjednik USR ‘Sport za sve’ Višnjica Mario Galinec nazočne upoznao s poviješću i djelovanjem višnjičke sportske udruge.

Zaslužnim ustanovama i pojedincima koji su sudjelovali u pokretanju i organizaciji Memorijalnog malonogometnog turnira ‘Stjepan Križanec’, USR Višnjica dodijelila je priznanja.

Na kraju je lepoglavski gradonačelnik i saborski zastupnik Marijan Škvarić otvorio 20. izdanje Memorijalnog malonogometnog turnira ‘Stjepan Križanec’ te manifestaciju Dani sporta, zabave, kulture u okviru koje se navedeni turnir održava.

– Dani Domovinskog rata dani su ponosa i nikad ih ne smijemo zaboraviti kao što ne smijemo nikada zaboraviti naše poginule branitelje – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić, prenosi Lepoglava.Net.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije