Međunarodna biciklistička tura Sada na bicikle stiže u Hrvatsku

Biciklistička tura Sada na bicikle (NowWeBike) je dio najveće kampanje za promociju tjelesne aktivnosti u Europi, kampanje Krećimo se sada (NowWeMOVE).

Nedavna studija je pokazala da tjelesna neaktivnost košta europsku ekonomiju godišnje preko 80 milijardi eura te da je tjelesna neaktivnost četvrta po redu faktor smrtnosti u svijetu. Tim od četiri biciklista je krenuo 24. lipnja ove godine od Mugle (Turska) prema Bruxellesu gdje bi trebali stići 9. rujna. Na putu, biciklisti će promovirati tjelesnu aktivnost.

Tim biciklista koji se sastoji od tri člana i jedne članice će 10. kolovoza 2015. godine stići u Hrvatsku te će prolaziti kroz Osijek.
Bicikliste će u Osijeku dočekati i pozdraviti predstavnici Grada Osijeka, Turističke zajednice i medija, a primit će ih 10. kolovoza (ponedjeljak) u 17h u Gradskom Poglavarstvu Grada Osijeka.

Tim biciklista će prolaziti kroz 13 zemalja, koristeći 8 različitih EuroVelo ruta te prolazeći odaljenost od 2700 kilometara u 47 dana završiti turu 9. rujna u Bruxellesu.

U Hrvatskoj, tim biciklista će prolaziti kroz Osijek gdje će zatim nastaviti prema Budimpešti.

Glavni cilj biciklističke ture Sada na bicikle (NowWeBike) je podizanje svijesti o tempiranoj bombi zvanoj tjelesna neaktivnost koja se temelji na studiji objavljenoj u lipnju ove godine. Studija pokazuje da 1 od 4 odrasle osobe u Europi trenutno nije dovoljno tjelesno aktivna, kao niti 4 od 5 adolescenata.

– Vožnja bicikla je jednostavan i popularan način da se ostane zdravim pogotovo u današnje vrijeme kada se mnogi od nas dovoljno ne kreću. S biciklističkom turom Sada na bicikle (NowWeBike) želimo potaknuti još više građana da sudjeluju u rekreativnom sportu i da se što više kreću. Ovime, želimo dočarati uzbuđenje kretanja čitavoj Europi jer mi vjerujemo da je kretanje lijek koji je besplatan i dostupan svima – Laska Nenova, Europska koordinatorica kampanje Krećimo se sada (NowWeMOVE), Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA)

Zemlje koje su uključene u biciklističku turu Sada na bicikle (NowWeBike) su: Turska, Bugarska, Grčka, Makedonija, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Austrija, Češka, Njemačka, Nizozemska i Belgija.

Biciklistička tura nije samo o jednom timu biciklista koji putuje od točke A do točke B. Na njihovom putu prema Bruxellesu organizirat će se interaktivne aktivnosti gdje će se moći priključiti i građani. Od aktivnosti poput ‘dođi i probaj’ uključujući jogu na biciklima pa do kulturnih razgledavanja, medijskih konferencija i vožnja same ture. Sada na bicikle (NowWeBike) će pružiti široku lepezu mogućnosti sudjelovanja kako bi zadovoljio različitu skupinu ljudi.

Unazad nekoliko desetljeća, tjelesna neaktivnost je postala jedan od vodećih rizičnih faktora za zdravlje europskih građana i teret je europskoj ekonomiji. Nova studija pokrenuta je od Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) u suradnji s Centrom za ekonomska i poslovna istraživanja.

Studija otkriva da je stvarna cijena tjelesne neaktivnosti godišnje preko 80 milijardi eura. Nadalje, svake godine 500 000 građana u Europi umire od posljedica bolesti povezanih uz tjelesnu neaktivnost: koronarne bolesti srca, dijabetes tipa II, rak dojke i rak debelog crijeva.

Biciklistička tura Sada na bicikle (NowWeBike) je dio najveće europske kampanje za promociju sporta i tjelesne aktivnosti, kampanje Krećimo se sada (NowWeMOVE). Kampanju je pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu (ISCA) 2012. godine te okuplja dionike iz područja sporta i tjelesne aktivnosti s ciljem sprječavanja epidemije tjelesne neaktivnosti u Europi. Međusektorska vizija kampanje je uključiti novih 100 milijuna građana u Europi u sport i tjelesnu aktivnost do 2020. godine.

Biciklistička tura Sada na bicikle (NowWeBike) je dio kampanje Krećimo se sada (NowWeMOVE) koja podržava Europski tjedan sporta – #BeActive, #NowWeBike, #NowWeMove.

Saznajte više na www.nowwemove.com.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije