Predstavljen Tjedan dojenja – majčino mlijeko najbolji je izbor za dijete

U sklopu tjedna dojenja koji se održava od 1. do 7. kolovoza, u Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je nacionalni Program za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016. godine. Naime, navedeni program Vlada Republike Hrvatske usvojila je u svibnju ove godine, a Varaždinska županija se po prvi puta uključila u njegovo obilježavanje.

Tom je prigodom zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić predstavio program provedbe aktivnosti za koji je Županija ove godine izdvojila 10 tisuća kuna te ciljeve i aktivnosti koje Varaždinska županija ima u sklopu spomenutog nacionalnog Programa.

Najveći problem u Varaždinskoj županiji jest smanjenje broja novorođene djece.

Naime, u 2014. godini broj novorođenih bio je 1459 dok je broj umrlih bio 2094, dakle vitalni je indeks 69,7 što je ispod prosjeka Republike Hrvatske.

Veoma je važno da lokalna samouprava jednim dijelom osigura osnovne egzistencijalne uvjete kako bi došlo do povećanja nataliteta.

Pozitivan vitalni indeks

Zamjenik župana Alen Kišić istaknuo je navedeni problem smanjenja nataliteta kao jedan od najvažnijih, jer u našoj Županiji samo tri općine imaju pozitivan vitalni indeks.

To su općine Beretinec, Petrijanec i Visoko, dok sve ostale općine i gradovi imaju negativan vitalni indeks.

– U Varaždinskoj županiji trenutno nam je zadatak da vidimo što mi konkretno možemo učiniti da olakšamo roditeljima donošenje odluke hoće li imati djece, a sada radimo na tome da barem povećamo broj pedijatara u Županiji kojih trenutno ima desetak – istaknuo je zamjenik Kišić.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Mirjana Kolarek Karakaš, dr.med., a ujedno i županijska vijećnica te poznata varaždinska pedijatrica istaknula je važnosti koje dojenje ima, kako u zdravlju majke, tako i djeteta, a i cjelokupne društvene zajednice.

– Osim premalog broja novorođene djece, jedan od velikih problema jest i odlazak, posebno mladih obitelji s djecom u inozemstvo, o čemu bi lokalna zajednica svakako trebala voditi više računa – istaknula je Kolarek Karakaš.

Dojenje u Varaždinu i Hrvatskoj

Što se tiče dojenja, na razini Varaždinske županije situacije je približna kao i na razini čitave Republike Hrvatske.

U razdoblju od 0 do 2 mjeseca starosti u Varaždinskoj županiji je 72,7 posto isključivo dojene djece, u razdoblju od 3-6 mjeseci starosti je 57,3 posto dojene djece, dok je u razdoblju nakon 6 mjeseci starosti samo 14,6 posto dojene djece, što je veoma mali postotak.

– Majčino mlijeko nije samo hrana, već je i od izuzetne imunološke važnosti. Osim toga, ono jest i povezanost i ljubav, prednosti koje se uvelike odražavaju i kasnije u životu – rekla je Kolarek Karakaš te dodala da su emocionalne veze koje se stvaraju prilikom dojenja majke i djeteta neraskidive i od iznimne su važnosti.

Povodom obilježavanja spomenutog tjedna dojenja, idući tjedan bit će ispred Županijske palače postavljen prigodni štand na kojem će sve buduće i sadašnje majke, a i svi zainteresirani, moći saznati više o samom dojenju i o svim prednostima i važnostima koje ono pruža i predstavlja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije