Mlada Amerikanka u Lepoglavi uči raditi lepoglavsku čipku

Mlada Amerikanka iz Larkspura u Kaliforniji, Hannah Crawford, boravi u Lepoglavi gdje se, u okviru studijskog putovanja Europom, upoznaje s izradom europskih čipki, u ovom slučaju lepoglavske čipke.

Nakon što je u domovini završila studij vezan za umjetnost izrade rukotvorina od niti, Hannah se uputila u Europu gdje će šest mjeseci proučavati tehnike i načine izrade čipki, prenosi nam Lepoglava.net.

Tako je, nakon boravka u Engleskoj i Nizozemskoj, stigla u Hrvatsku i Lepoglavu.

– Na internetu sam vidjela video isječke o različitim vrstama čipki koje se rade u Europi i Hrvatskoj te sam odlučila doći ovdje – pojasnila je Hannah koja tehniku izrade lepoglavske čipke, sama je radeći, uči u udruzi Ekomuzej Lepoglava.

U tome joj pomaže čipkarica Gordana Vrtar koja je pohvalila Hannu i njezin rad.

– Radila sam čipku i ranije tako da znam općenito o čemu se radi, no lepoglavska mi se čipka sviđa, uživam radeći je, posebice njene detalje, koristeći tehniku njene izrade. S vremenom bi željela izraditi neki svoj uzorak no od toga sam još dosta daleko. Postoje sličnosti među europskim čipkama no lepoglavska se čipka razlikuje po finoći niti – rekla je Hannah koja će nakratko otiči do obale te se ponovno vratiti u Lepoglavu te će nastaviti učiti raditi lepoglavsku čipku do sredine kolovoza.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije