FOTO: Hrvati iz Kanade oduševili folklornim nastupom na Kapucinskom trgu

Varaždinskim su Kapucinskom trgu jučer, 17. srpnja, odzvanjali veseli zvuci tambura te folklorne glazbe i pjesama. U sklopu Ljeta u Varaždinu i Europskih paraolimpijskih igara mladih održan je SNOPP – Smotra narodnih običaja, pjesama i plesova.

Na večeri folklora sudjelovali su Varaždinski folklorni ansambl kao domaćini, zatim gosti iz daleke Kanade, Hrvatski narodni dom iz Hamiltona, te Kulturno umjetničko društvo ‘Ljuba voda’ iz Ljubešćice, otkud brojni članovi kanadske skupine vuku porijeklo.

Kanadski Narodni dom zvijezde večeri

Smotra je počela par minuta poslije 19 sati, a u sat i pol dugom programu brojnoj je publici predstavljena bogata hrvatska tradicijska kultura. Zvijezde večeri bili su, naravno, kanadski Narodni dom i njihovih 28 izvođača u dobi od 12 do 21 godine – 12 cura i čak 16 dečki (mnogima je poznat uvijek prisutan manjak dječaka zainteresiranih za ples u hrvatskim KUD-ovima).

Specifičnost Hrvatskog narodnog doma, osnovanog daleke 1930. godine, jest to što su svi izvođači istovremeno i plesači i pjevači i svirači. Kod njih nema podjele na folklorni ansambl i tamburaški orkestar, već svi uče plesati hrvatske plesove i svirati tamburaške instrumente.

Tako su i nastup u Varaždinu započeli kao impresivan orkestar-zbor pa su Varaždincima izveli instrumentale poput slavonskog kola te otpjevali i odsvirali šlagere poput ‘Pod brajde’ ili pak tradicionalne napjeve kao što je međimurska pjesma ‘Grad se beli’. Iako su gotovo svi rođeni u Kanadi te mnogi ne znaju govoriti hrvatski jezik, pjesme su naučili, savladali i pjevaju ih bez ikakvih problema.

Zaplesala i sedmogodišnja Elena

U plesnom dijelu svog nastupa izveli su koreografije pjesama i plesova Hrvatskog Zagorja i Međimurja te svima okupljenima pokazali s kakvim se trudom i ljubavlju čuva hrvatska baština u Kanadi, primjerice zagorski drmeš te pjesme poput ‘Sunce za goru’ i ‘Zaspal Janko pod jablankom’.

Međimursku koreografiju zaplesala je i sedmogodišnja Elena, kćer predsjednice društva Nine Klemenčić, koja nimalo ne zaostaje za dvostruko starijim (i većim) kolegama, na temelju čega mogu učiti brojna hrvatska društva i voditelji koji ne znaju kako raditi s djecom.

Između dva bloka Kanađana, koji su zbog velikog broja izvođača plesali ispred pozornice, Varaždinski je folklorni ansambl izveo plesove otoka Korčule te Hrvata Bunjevaca iz Bačke, dok je KUD ‘Ljuba voda’ izveo pjesme i plesove svoga kraja.

Postoji interes za folklorom

Nastupe folkloraša gormoglasnim je aplauzom pratio velik broj publike, što je još jedan dokaz kako u Varaždinu postoji interes za folklorom. No, gradske institucije to i dalje ne prepoznaju dovoljno pa se u organizaciju uključio samo Koncertni ured, pobrinuvši se za pozornicu, razglas i prostor za presvlačenje izvođača.

Voditelji Hrvatskog narodnog doma, Kathy i Brian Kelemen, veoma su sretni što su sa svojom grupom imali priliku nastupiti u Varaždinu, a posebice zbog toga što su se mogli predstaviti s opširnim programom, jer će u nastavku turneje uglavnom nastupati na smotrama gdje će biti vremenski ograničeni te će izvoditi kraće programe.

Hrvatskom narodnom domu Varaždin je bio prva postaja na njihovoj dvotjednoj turneji Hrvatskom, koju ovog vikenda nastavljaju nastupima u Vrhovcu kraj Ozlja te u Zagrebu. Varaždinskom folklornom ansamblu jučerašnji je nastup bio priprema za desetodnevnu turneju Turskom, na koju kreću 30. srpnja, dok KUD ‘Ljuba voda’ priprema etno susrete koji će se prvog vikenda u kolovozu održati u sklopu proslave Dana općine Ljubešćica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije