Završio Festival dvorišta: Na najvećem dobitku posjetitelji

>> Završio Festival dvorišta: Na najvećem dobitku posjetitelji

Varaždinska gradska jezgra protekle je subote otkrila prave male oaze mira sakrivene iza ograda. Riječ je o Festivalu dvorišta, koji se održavao cijelu subotu 4. srpnja, počevši od jutra, a završio je večernjim programom do 22 sata.

Zahvaljujući festivalu, brojni Varaždinci su imali priliku pobjeći od užurbanog ritma i upustiti se u istraživanje gradskih dvorišta. Čak 10 dvorišta je bilo otvoreno za razgledavanje, a iako je ovakva manifestacija organizirana po prvi puta, neka od dvorišta su otvorena tijekom cijele godine.

Na festivalu se moglo pronaći ponešto za svakoga pa su se tako održavale brojne radionice gdje su se posjetitelji mogli okušati u restauratorskom poslu, oblikovati glinu, okušati se u spravljanju balzama za sunčanje ili naprosto razgledati umjetnička djela lokalnih umjetnika.

> Festival dvorišta: Ujutro radionice, navečer koncert, monodrama…

Odaziv građana je bio izuzetan, pogotovo u večernjim satima.

U dvorištu palače Sermage tražilo se mjesto više za gledanje filma u ljetnom kinu, pod otvorenim nebom, a koncert Lovely Quinces i monodrama Jubav u vrime kupusa u izvedbi Tonke Alujević napunili su Julijanovo i dvorište Gradske vijećnice.

U Muzeju anđela uz svjetlosnu instalaciju nastupile su trbušne plesačice Udruge Izis.

– Čini mi se da određenom profilu građana, u dobi možda iznad 35 ili 40 godina, nedostaje određeni sadržaj koji donosi upravo ovaj projekt otvaranja varaždinskih dvorišta. Imam dojam da im treba mogućnost izlaska na nešto drugačije mjesto. Meni osobno ovakva događanja donose promociju koja mi je važna za iznajmljivanje apartmana, jer nisam registriran za ugostiteljtvo. Ima tu mnogo posla, nije jednostavno biti domaćin, ali na kraju se čini da sve to ipak ima smisla – nakon prospavane noći rekao nam je Martin Kamenić, vlasnik Julijanovog dvorišta u Kranjčevićevoj ulici.

Julijanovo dvorište bilo je prvo dvorište koje je otvorilo svoja vrata, još 2007. godine.

– Tada sam, u vrijeme Špancirfesta, dvorište iznajmio Robertu Puji, koji je imao kafić TNT, i ljudi su odlično reagirali na taj koncept pa smo nastavili sljedećih godina, ali dvorište više nisam davao u najam. Zapravo je sve to počelo još u vrijeme mojeg bavljenja oldtimerima i druženjem s ekipom oko te priče. Pravilo je bilo da na druženja svi zovu u gorice, a ja gorice nisam imao i nemam, pa sam ja prijatelje pozvao u središte grada. Tako je to polako krenulo… – prisjeća se Kamenić prapočetaka.

Za njega je, naglašava, Julijanovo dvorište ipak samo hobi, jer ima drugi posao.

– Hobi je to kojim spajam druženje s prijateljima i određenu turističku ponudu. U sezoni, u vrijeme održavanja raznih manifestacija i u vrijeme kada dolaze turističke grupe, vrata otvaram svima. Ljudima je to simpatično, mogu biti u središtu događanja, a opet malo izmaknuti od vreve, i sviđa im se atmosfera u dvorištu.

Ovim festivalom, Varaždin je dobio još jednu turističku ponudu u gradu, ali zapravo na najvećem dobitku su bili posjetitelji, upravo oni kojima je i namijenjena manifestacija ovog tipa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije