U tijeku pripreme za Dane ludbreške Svete Nedjelje 2015

Radnim sastankom u Ludbregu započele su pripreme za ovogodišnju manifestaciju Dani ludbreške Svete Nedjelje.

Na sastanku su uz predstavnike Grada Ludbrega, gradonačelnika Dubravka Bilića, zamjenicu gradonačelnika Veru Jadanić sudjelovali predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, Đurđica Pralas, predstojnica Ureda predsjednika Hrvatskog sabora, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, saborski zastupnik Mario Habek, zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, Nikola Tomašević, tajnik biskupa, župni vikar Silvio Košćak.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora

– Prema dobroj tradiciji došao sam u Ludbreg kako bih s gradonačelnikom i biskupom u jednoj dobroj atmosferi zajedno promišljali kako ove godine organizirati svetkovinu u ovom gradu poznatom po čudu pretvorbe. Naravno, razgovarali smo o civilnoj ulozi lokalne, gradske zajednice i ulozi crkve. Moja uloga je tu vrlo jednostavna, u ime Hrvatskog sabora koji je pokrovitelj manifestacije, doći i prisustvovati središnjoj svečanosti i pozdraviti brojne vjernike u duhu koji je primjeren takvoj prilici. Nema nikakvih međusobnih sporenja, uvažavamo crkvenu potrebu obilježavanja događaja od prije više od šest stotljeća. Veseli me da Grad Ludbreg na čelu s gradonačelnikom odgovorno pristupa organizaciji tog događaja kako bi građani koji dođu iz religioznih motiva, ali i oni koji sudjeluju na bilo koji način, bili u skladu s cjelokupnom manifestacijom – poručio je Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora.

Jedno od najvećih proštenja u Hrvatskoj uz duhovni dio obilježavaju i kulturni, gospodarski i sportski programi.

Hrvatski sabor zavjetovao se 1739. godine da će u Ludbregu mjestu ‘najvećeg blaga hrvatskog kraljevstva’ izgraditi Zavjetnu kapelu u čast štovanja Predragocjene Krvi Kristove.

Poziv svim vjernicima i hodočasnicima

Kapela je izgrađena tek 1994. godine i od tada zastupnici Hrvatskog sabora svake godine u vrijeme trajanja ludbreške Svete Nedjelje.

– Nama je Sveta Nedjelja od iznimne važnosti zbog velikog broja hodočasnika i vjernika iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja koji se u te dane odluče doći u naš grad. Važno nam je da cijela manifestacija protekne u dobrome duhu, miru i da svi oni koji dođu u Ludbreg pronađu ono po što su došli – s jedne strane to je duhovni mir, a s druge strane i da obave svoje materijalne potrebe, razgledaju grad i uživaju u njihovim ljepotama, ali i kupe neki od proizvoda koji se tradicionalno na proštenju mogu pronaći. Iznimna nam je čast da drugu godinu zaredom, nadam se da će postati i tradicionalno, možemo ugostiti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku i biskupa Josipa Mrzljaka kako bismo zajedničkim dogovorom potvrdili dobre odnose i suživot u Ludbregu i da pozovemo sve vjernike, hodočasnike da posjete Ludbreg i uživaju u gradu iz kojeg će puni optimizma krenuti u daljnje bitke. Grad Ludbreg je dobar primjer optimističnog okruženja koji radi za dobrobit svojih građana i da takve dobre vibracije iz Ludbrega ponesu sa sobom, a to je svima nama najveća zadaća – poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Poslije sastanka gosti su obišli Pastoralni centar u Ludbregu.

Centar koji je otvoren prošle godine u rujnu, sastoji se od 2200 četvornih metara korisnog prostora, u njemu je uređeno 20 soba za boravak, nekoliko dvorana različite veličine te drugih sadržaja koji služe za potrebe župe i svetišta.

– Svaki susret obogaćuje ljude tako da i mi kada se ovako susretnemo u jednoj pripravi sigurno je jedno obogaćenje, ali i primjer kako se može postići puno toga kada smo zajedno i kada želimo zajedno nešto učiniti. Hrvatski sabor je pokrovitelj, crkva je ona koja organizira svete mise i ispovijedi, a Grad je ovdje da pruži usluge jer ljudi su tjelesna i duhovna dimenzija. Oni dolaze ponajprije zbog tog duhovnog, ali opet tu su ljudske potrebe koje imaju, tu je prigoda da si nešto jeftinije možda kupe, nabave nešto što im je potrebno za svakodnevni život. Ovdje se može doživjeti jedna dobra atmosfera koja nam je danas toliko potrebna u našoj domovini jer imamo previše crnila. Svi smo pozvani da unesemo više svjetla, pozivam posebno i medije da unose više svjetla, da prenose ono što je radosno i veselo, a Ludbreg će to zaista biti. Prigoda je dakle to i za onaj vjerski dio, ali i svjetovni, zabave za mlade koji se ovdje mogu okupiti i radosno otići u svoj svakidašnji život. To je naša želja i molitva iz Ludbrega. – kazao je biskup Mrzljak.

Manifestacija Dani ludbreške Svete Nedjelje temelji se na dugoj tradiciji hodočašća u proštenište Predragocjene Krvi Isusove koje je kao takvo jedinstveno svetište u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije