‘Nakon dvije godine u EU za istu plaću radim duplo više’

Točno su dvije godine od kad je Republika Hrvatska, nakon višegodišnjih pregovora, postala 28. punopravnom članicom Europske unije. Tim smo povodom željeli čuti što naši sugrađani misle o proteklim godinama članstva te da li su i u kojoj mjeri osobno uočili promjene.

Goran Ježovita (30 godina):

Mislim da nam članstvo u Europskoj uniji nije donijelo ništa posebno. Građani, osim možda nekih poticaja, nisu previše osjetili pozitivne pomake. Naročito se stvara loša slika o uniji kad se pogleda situacija u Grčkoj.

Petra Međimurec (26):

– Nisam primijetila nikakve prevelike promjene protekle dvije godine, baš ni u jednom pogledu. Smatram da nam je isto kao i prije.

Hinko Novaković (58):

– Mogu vam reći da radim duplo više nego prije, a dohodak mi je ostao isti. Kriza je u cijeloj Europskoj uniji, a kod nas je situacija i kompliciranija. Naime, mi smo 80-ih, 90-ih godina živjeli iznad svojih mogućnosti s nerelano visokim dohodcima, a to nam je sad došlo na naplatu.

Zdenka Šalamon (63):

– Jako je dobro da postoji mogućnost korištenja poticaja za mlade ljude. Nudi im se korištenje novca iz raznih fondova pa mogu i pokrenuti vlastiti posao, što bih ja zasigurno učinila da sam mlađa. Ne smatram da se ulaskom u Europsku uniju uvelike pogoršala situacija u Hrvatskoj. I prije ulaska u tu zajednicu stvari su bile loše organizirane kod nas. Dignute su nam cijene i standard po uzoru na europski, a plaće su ostale iste ili se smanjile.

Martina Mežnarić (21):

Pa nemam baš pozitivno mišljenje o Europskoj uniji. Ljudi su veoma nezadovoljni, a pomalo me plaši i situacija u Grčkoj. Ukoliko izađe iz unije povećat će se krediti ostalim članicama što nije dobro.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije