Goran Lepen: ‘Zabranjeno mi je dolaziti u grad jer sam biciklist’

Zadnjih dana primijetili smo, a javili su nam i vozači bicikala koji su uhvaćeni ‘u zločinu’, kako policija češće provodi kontrole u središtu Varaždina.

U Policijskoj upravi varaždinskoj potražili smo odgovor o mogućoj akciji upravljenoj prema biciklističkoj populaciji.

– Trenutačno se ne provodi nikakva akcija kontrole korisnika bicikala, tako da primijećene kontrole možda jesu samo pogrešan zaključak donesen na temelju subjektivnog iskustva – poručili su iz PU varaždinske.

Problemi varaždinskog biciklizma

No, problem ne leži u policijskoj kontroli, već u niz drugih problema vezanih uz biciklizam.

– Osnovni problem je obrazovanje svih sudionika u prometu, zatim nedostatak adekvatne biciklističke infrastrukture te u konačnici nedovoljna promocija biciklizma kao alternative prijevozu automobilima i promocija turizma vezanog za biciklizam – rekao nam je Goran Lepen, jedan od osnivača facebook grupe Varaždinski biciklisti.

Njegovo je mišljenje kako velik problem proizlazi iz prometne nekulture i nepoštivanja svih sudionika prometa.

No problem je i apatija biciklista kad je u pitanju promocija biciklizma kao općeg dobra.

– Prije godinu dana kad se osnovala Facebook grupa Varaždinski biciklisti i kad se održao mirni prosvjed u gradu, pojavila se ideja i inicijativa za pokretanje udruge koja bi radila i zalagala se za promicanje biciklizma te organizirala edukativne radionice, no od 25 zainteresiranih ljudi u početku, ostalo je nula onih koji su voljni i željni svoje vrijeme i novac trošiti na rad udruge za opće dobro – kazao nam je Lepen.

Kao i mnogi Varaždinci i Varaždinke, on je također stavljen pred dva loša izbora, ili prestati koristiti bicikl za dolazak u centar, ili biti izložen mogućem kažnjavanju od strane policije za vožnju po centru.

– Ne dolazim više u grad jer sam biciklist i zabranjeno mi je dolaziti – poručio je Lepen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije