Izviđači se natjecali u Lepoglavi, Sirius treći u višeboju

U Lepoglavi je od 19. do 21. lipnja, u organizaciji Odreda izviđača Lepoglava i Odreda izviđača Sirius iz Varaždina, održano Državni izviđački višeboj i to za mlađe kategorije izviđača te Državno izviđačko orijentacijsko natjecanje za stariju izviđačku kategoriju – istraživače i brđane.

U Državnom izviđačkom višeboju (DIV) slavila je ekipa “Morževi” Skaut kluba “Marjan” iz Splita. Drugo je mjesto osvojila ekipa “Gromovi” Odreda izviđača “Betlehem” iz Kutine, a treće ekipa “Jazavci” Odreda izviđača “Sirius” iz Varaždina.

Natjecanja su otvorena u večernjim satima 19. lipnja tradicionalnim paljenjem izviđačke vatre i pjesmom više od stotinu pristiglih izviđača iz Zagreba, Splita, Osijeka, Kutine, Varaždina i domaćih izviđača iz Lepoglave.

Otvorenje je održano na Sportsko – rekreacijskom centru gdje su izviđači podigli svoj logor, a uz nazočnost načelnice Saveza izviđača Hrvatske – Helene-Marie Kerovac. Otvorio ga je županijski vijećnik Zlatan Mošmondor, dugogodišnji izviđač i nekadašnji starješina OI Lepoglava.

Odmah po otvorenju, započeo je prvi dio natjecanja – natjecanje u signalizaciji Morseom te pružanju prve pomoći.

Drugog dana natjecanja, sedam se ekipa mlađih kategorije izviđača natjecalo u orijentacijskom krosu po Lepoglavi i okolici te u disciplinama kao što su podizanje šatora, vezivanje čvorova, signalizacija, paljenje vatre, priprema obroka i izrada zaklona. Nakon izvršenja svih natjecateljskih zadatak, subotnja je večer bila rezervirana za kulturno – zabavni programu uz logorsku vatru.

Devet ekipa starije kategorije izviđača u subotu ujutro krenulo je na stazu dužine oko 24 km koja ih je vodila živopisnim lepoglavskim krajem – od Lepoglave preko Kamenice do Ravne Gore. Prolazeći navedenu stazu, natjecatelji su odrađivali topografske zadatke.

Na cilju kod lovačkog doma na Ravnoj Gori, izviđači su se natjecali u izradi zaklona i pripremi obroka. Natjecanje za stariju kategoriju završeno je u nedjelju brzinskim prelaskom staze do Kamenice, dok je nedjelja za mlađe kategorije bila rezervirana za obilazak lepoglavskih znamenitosti.

Svečano zatvaranje natjecanja održano je na terasi restorana Ivančica. Tom je prigodom izviđače pozdravila Limena glazba Lepoglava te lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Zasigurno na svakom izviđačkom okupljanju pronađete nove prijatelje. Vjerujem da je tako bilo i na ovom natjecanju. Nadam se da je među prijateljima koje ste pronašli i grad Lepoglava koji vam je širom otvorio svoja vrata koja vam nikad neće biti zatvorena – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je sa svojim zamjenikom Hrvojem Kovačem podijelio nagrade najuspješnijim ekipama.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije