Mladi ‘robofrikovci’ spremni za ostavljanje traga i u Kini

>> FOTO: Mladi “robofrikovci” spremni za ostavljanje traga i u Kini

Proveli smo dan uz mlade robotičare iz varaždinske udruge Robofreak, osnovnoškolce i srednjoškolce, čiji su rezultati na svjetskoj razini jednostavno fantastični. Kad još dodamo da oni kao udruga postoje tek pet godina i sve probleme na koje nailaze, taj uspjeh je i više nego izniman. U tijeku su pripreme za svjetsko prvenstvo u Kini gdje će ući u borbu protiv ostalih najboljih robotičara na svijetu.

Mentor mladih robotičara je Ivica Kolarić, profesor na I. osnovnoj školi, koji nam je ispričao neke osnovne informacije.

– Mi smo udruga Robofreak, a naši su članovi učenici osnovne i srednje škole. Počeli smo s radom prije pet godina i od tad smo postigli zapažene rezultate na svjetskoj razini, može se reći da smo u svjetskom vrhu – kazao je.

U svjetskom vrhu

Izrečeno nije tek samohvala jer postoje rezultati koji navedeno potkrepljuju.

Robofreakovci su uistinu ubirali nagrade na mnogim natjecanjima, a najistaknutije je prvo mjesto jednog od članova na svjetskom prvenstvu u Nizozemskoj iz 2013. godine.

– Sad se pripremamo za Svjetsko prvenstvo u Kini i nadamo se najboljem. Nakon toga pozvani smo u Australiju gdje ćemo prisustvovati njihovom natjecanju, no također ćemo sudjelovati i u edukaciji – govori nam profesor Kolarić.

Pokušali smo saznati razloge takve, kako se to kaže, izvrsnosti kod učenika i lagali bi kad bi rekli da smo bili iznenađeni.

– Uglavnom, svi naši uspjesi produkt su individualnog zalaganja ovih mladih ljudi i entuzijasta poput mene koji žele prenositi svoje znanje i pomoći im. No, sustavne potpore nema. Od Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta dobili smo 100 tisuća kuna, prošle godine, ali na razini cijele Hrvatske i za cijelu godinu. Sad, iako to izgleda kao velika svota, kad se podijeli i kad pogledate cijenu nekih dijelova koje mi trebamo za izgradnju robota, taj iznos nije bajan – objasnio nam je mentor Kolarić, te dodao kako na lokalnoj razini dobiju tri do četiri tisuće kuna za cijelu godinu.

Problemi obrazovnog sustava

Uza sve to, postoji i problem stručnog kadra u školama, a otvara se i pitanje kvalitete postojećeg programa.

– Problem leži u činjenci da mentor ovim učenicima ne može biti netko tko nije završio fakultet poput FER-a, a jako su rijetke osobe koje završe taj fakultet i onda krenu u školstvo. I razumijem ih, uvjeti u obrazovanju loši, a kad jednom diplomiraju na FER-u njima su ponuđene financijski isplativije mogućnosti – ukazao nam je na problem Ivica.

Drugi problem jest u predmetu Tehnička kultura koji, smatra Ivica, danas nema nikakve svrhe.

– I tu su u pitanju financije. Tehnička kultura ne može funkcionirati ako vi ne posjedujete materijal za rad, a on za taj predmet košta. Stoga, neovisno o tome kako je dobar kurikulum koji će napraviti neke uistinu stručne osobe, on će na kraju udariti u zid jer ne će biti financijskih mogućnosti da se to sprovede – upućuje nas na problem Ivica Kolarić.

Interesa za nema ni u Elektrostrojarskoj školi, niti na FOI-u, nema prepoznavanja potencijala u ovih iznimnih mladih ljudi, a poprilično smo sigurni kako bi u nekim drugim zemljama takve talente obasipali pažnjom i financijskom stimulacijom.

Ipak, volja ove kompaktne skupine izrazita je te oni ne dvoje kad je u pitanju prenošenje znanja.

– Eto, uskoro putujemo na Hvar gdje ćemo se pripremati za natjecanje u Kini, no usto će i naši robotičari podučavati umijeće robotike učenike i učenice s Hvara – ističe Kolarić.

Na mladima robotika ostane

Mladi robotičari za natjecanje se spremaju cijelu godinu i sad ulaze u završne pripreme, no maestralna izvedba Državne mature dala je svoj obol i ovoj marljivoj skupini, točnije, njihovom kapetanu.

– Zbog pomicanja rokova za rješavanje testova na Državnoj maturi neću moći prisustvovati grupnim pripremama za svjetsko natjecanje, tako da ću taj dio morati odraditi sam u ograničenom vremenskom razdoblju – rekao nam je Ivan Kolarić, kapetan ekipe kojemu je ovo zadnja prilika da sudjeluje na natjecanju jer sljedeće godine odlazi na fakultet.

Ipak, optimizam ne jenjava, kako su na zadnjem svjetskom bili treći, ove godine ciljaju na stepenicu više, prvo mjesto.

Također, jedna djevojka, učenica šestog razreda, ruši stereotipe o tome kako se samo dečki bave programiranjem i robotikom.

– Sudjelujem u Udruzi već dvije godine, sudjelovala sam na natjecanjima u Slovačkoj i Austriji – rekla nam je Vera Kuzminski, koja je, očekivano, sretna što ide u Kinu.

No, i na to ima svako pravo, s obzirom da je prošla kroz kvalifikacijska natjecanja u kojima sudjeluje oko 250 robotičara.

Straha nema gdje ima znanja, potvrđuje nam to i prvak svijeta iz godine 2013. Filip Kuzminski.

– Nadam se da ćemo biti među prva tri mjesta i da ćemo odraditi i ovo natjecanje kvalitetno kao i prošla – rekao nam je Filip koji od ove godine više nije u natjecateljskoj skupini osnovnih škola, već će prvi put okušati svoju snagu sa srednjoškolcima.

Mi im želimo sretan put i puno uspjeha.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije