Novo priznanje za kvalitetu lepoglavske čipke dolazi iz Rusije

Iz ruskog grada Vologde, u kojem se nalazi najveći muzej čipke u svijetu i gdje je lepoglavska čipka 2011. godine na 1. međunarodnom čipkarskom festivalu u Vologdi proglašena najljepšom čipkom, stigla je još jedna potvrda ljepote i kvalitete lepoglavske čipke.

Čipka s motivom ptice koju je izradila lepoglavska čipkarica Bara Bačak dobila je posebnu nagradu u okviru natječaja Muzeja čipke u Vologdi – “Wondrous Lace Bird”.

Vologdski muzej čipke u veljači je raspisao natječaj “Wondrous Lace Bird” kojim su čipkarice širom svijeta pozvane da prema zadanom predlošku izrade motiv ptice.

S obzirom na dosadašnju uspješnu suradnju, Zadruga lepoglavske čipke na natječaj je prijavila čipkaricu Baru Bačak, koja je u proteklom desetljeću izradila najviše čipaka iz programa Zadruge.

– S obzirom na našu uspješnu suradnju proteklih godina, odlučila sam da sudjelujemo na natječaju. Nakon prijave, dobili smo zadani ruski predložak – “Bird”, po kojem je čipkarica Bara Bačak izradila čipku. Rok za slanje radova bio je 1. svibnja, nakon čega je uslijedio izbor najboljih radova, među kojima je bio i rad Bare Bačak, a rad će do 20. studenog biti predstavljen na izložbi u najljepšoj dvorani muzeja.
S obzirom da se radi o velikom broju prijavljenih radova, samo Rusija ima na tisuće čipkarica, to smo još više ponosni ovim uspjehom i promocijom lepoglavske čipke – istaknula je voditeljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić, dodavši kako je ponos veći jer će ova čipka postati dio stalne postave najvećeg svjetskog muzeja čipke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije