Varaždinac Domagoj Marić patentirao Kanader – igru koja gasi žeđ

>> Varaždinac Domagoj Marić patentirao Kanader – igru koja gasi žeđ

Domagoj Marić, svestrani 35-godišnjak, bavi se ugostiteljstvom, kao suvlasnik kafića Armarium i, po novome, puba Medina Škrinja, igra košarku za KK Petrijanec, a u kreativnom dijelu života bavi se i izradom raznih dječjih i društvenih igara od papira, kartona i drveta, kao što su puzzle, memory, karte, domino i slično.

Njegova kreativnost i inovativnost do izražaja je došla kada je napravio društvenu igru koja gasi žeđ – Kanader, koja je krajem svibnja nagrađena Zlatnom medaljom u Iloku, na Inventum sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih.

Od Bande z Elektre do europskog patenta

Domagoj se s nečim sličnim Kanaderu upoznao u Kanadi, po čemu je igra dobila ime.

– Kad sam za vrijeme fakulteta bio na stručnoj praksi u Kanadi, igrali smo nešto slično i pritom se super zabavili. Od onda sam razmišljao da sam napravim društvenu igru, ali uz neka vlastita pravila. Tada sam odigrao igru s mojim dečkima iz kvarta, među Varaždincima poznatijima kao Banda z Elektre, koji su prvi testirali moju beta verziju igre s ručno napravljenim karticama. Dečki su bili oduševljeni – rekao je Domagoj.

Odlučio je uz pomoć dizajnera svoje zamisli pretvoriti u društvenu igru uz koju će se svi moći dobro zabaviti.

– Igra se sastoji od 40 kartica na kojima se nalaze razni zadaci, naredbe, zabrane, dodjele gutljaja, brojalice i slično. Preporučen broj igrača je od tri do osam, ali moguća je igra u parovima, što je meni osobno još zabavnije – objasnio je.

Nakon što se odaberu čaše za piće, pomiješaju se kartice Kanadera te okrenu da je vidljiva poleđina. Igrači jedan po jedan izvlače kartice te rješavaju raznovrsne zadatke – igre kao što su tema, slovo, štoflec i druge.

– Najgora kartica je Kanader jer tko je izvuče mora napuniti čašu do vrha i popiti sve “na eks”. Igrač koji izvuče karticu Crna ofca mora popiti sve što ima u čaši, a postoje i razne zabrane tako da je igra uistinu smiješna i dinamična. Partija može trajati od dvadesetak minuta do jedan sat – kazao je Domagoj.

S obzirom da je idejni začetnik igre, Domagoj je odlučio patentirati je u zemljama Europske unije.

– Osnovao sam tvrtku DORAT d.o.o te krenuo s on-line prodajom igre, koja je sada zaštićena. Lagano se prodaja povećava, što me veseli. Iako je teško, malo po malo ide na bolje, s obzirom da se prodaja širi na inozemno tržište. Ovih dana odlazim i na različite sajmove na kojima promoviram igru, a veoma sam sretan na osvojenoj zlatnoj medalji na sajmu u Iloku – rekao je.

Igrom se ne promovira alkoholiziranje

Iako je sastavni dio igre popiti, nigdje se izričito ne napominje kako se moraju piti alkoholna pića.

– Ovu igru mogu igrati i djeca, nije nužno piti alkohol. Toliko je zanimljiva da nije potreban alkohol za dobru zabavu – kazao je Domagoj.

Kako je sam rekao ideja, planova i projekata kod njega ne ponestaje.

– Već neko vrijeme surađujem s varaždinskim logopedskim centrom VaLMod i napravljeno je dosta proizvoda u logopedske svrhe. Trenutno pripremamo novi projekt u kojem će djeca, slično kao i u Kanaderu, izvlačiti kartice, a ‘kazna’ u igri biti će vježbe za povećanje motorike, ravnoteže i koncentracije, tako da će se kroz igru djecu motivirati na vježbu. Takva metoda aktiviranja mozga naziva se Brain gym – objasnio je.

Domagoj sam za sebe kaže kako nikad ne miruje, stoga ne sumnjamo da će realizirati još mnogo ideja i projekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije