FOTO: Bitku za varaždinsku žitnicu presudio vitez Mihalj

U poslijepodnevnim satima danas je kod Lančane kule Staroga Grada uprizorena “Bitka za Varaždin”, kojom je Viteški red Svetog Nikole brojne Varažinke i Varaždince koji su prisustvovali ovom atraktivnom događanju vratio u razdoblje Srednjega vijeka.

Sasvim prezicno, takozvana bitka za žitnicu, koju su članovi Viteškog reda Svetog Nikole prikazali Varaždincima, odvijala se 1241. godine.

– Uslijed invazije Tatara vladala je glad, tisuće izbjeglica upalo je u varaždinsko područje i opljačkalo mnoga naselja u okolici. Pokušali su doći i do bogate varaždinske žitnice, u čemu ih je spriječio varaždinski vitez Mihalj, brat varaždinskog župana Buzada, davne 1242. godine. Za te zasluge Mihalj je od kralja Bele 11. listopada 1244. dobio na dar imanja Lobor, Veliku, Klenovnik i Zlogonje – opis je bitke koja je atraktivno uprizorena kod Lančane kule.

Raznolike srednjovjekovne odore mogle su su vidjeti na krvavom poprištu – od onih koje su nosili najelitniji vitezovi sve do neugledne srednjovjekovne odjeće raznih bandita, pljačkaša i bitanga.

Tijekom bitke za žitnicu banda pljačkaša napala je grad, ali su gradski vitezovi uspjeli obraniti grad. Nakon povlačenja, pljačkaši su ponovo napali Varaždin i u općem metežu bitku je presudio vitez Mihalj

Tako će se Varaždin još jednom vratiti u daleku prošlost, gdje će svi zainteresirani posjetitelji moći na jedan dan iskusiti kako se nekad živjelo i radilo, a posebnu pozornost će plijeniti odore vitezova, kao i njihova oružja i alati kojima su se služili.

Posebno će biti zanimljiva Bitka za Varaždin, gdje će Varaždinci gledati kako se nekad ratovalo i borilo za svoje gradove.

> Kako je to izgledalo pogledajte u našoj fotogaleriji.

> Ujutro je održan viteški streličarski turnir i prigodni tematski sajam (tekst i foto).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije