Vitezovi na Starom gradu uprizoruju bitku za Varaždin

Viteški red Svetog Nikole i ove godine organizira Viteški streličarski turnir i Bitku za Varaždin s početkom u subotu, 30. svibnja.
Već tradicionalan događaj i ovog puta će se održati na Starom gradu, a osim spomenutih aktivnosti, održavat će se i prezentacija viteških tabora i vještina i nezaobilazni sajam nazvan “Pri Starom gradu”.

Tako će se Varaždin još jednom vratiti u daleku prošlost, gdje će svi zainteresirani posjetitelji moći na jedan dan iskusiti kako se nekad živjelo i radilo, a posebnu pozornost će plijeniti odore vitezova, kao i njihova oružja i alati kojima su se služili.

Posebno će biti zanimljiva Bitka za Varaždin, gdje će Varaždinci gledati kako se nekad ratovalo i borilo za svoje gradove.

Udruga “Viteški red Svetog Nikole” osnovana je 27. prosinca 2011. godine u Varaždinu.

Udrugu je osnovala grupa entuzijasta sportskih streličara drvenim tradicionalnim lukovima, s ciljem promicanja kulture uopće, a posebno povijesti i kulture Varaždina i Hrvatske, kroz organizaciju i učešće kulturno umjetničkih i povijesno umjetničkih uprizorenja.

Područje rada je oživljavanje uprizorenja iz razdoblja 12 do 15 stoljeća, od pojave Varaždina u prvim pisanim dokumentima.
Uprizorenja se odnose na vojne vještine (streličari,mačevaoci), kulturno zabavne vještine (kroz predstave i akro-nastupe) i prikazi starih zanata (kovač, lončar, pletenje šibe,trave, i druge srednjovjekovne vještine).

Udruga također kroz radionice i sama proizvodi vojne i civilne predmete – replike predmeta iz srednjeg vijeka (žičane košulje, borbene rukavice, lampe uljanice i sl.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije