Kad se male ruke slože, okoliš škole uljepšati se može

>> Kad se male ruke slože, okoliš škole se uljepšati može

Uređeno bilje u blizini te unutar varaždinske V. osnovne škole rezultat je truda i rada cvjećarsko-vrtlarske grupe, koju vodi učiteljica Sanda Rajn.

Brojčano su mala grupa – jedanaest djevojčica i dvoje dječaka, od kojih je jedan dječak iz 2.B razreda, a ostali iz 3.A, ali veoma složni kad se treba pobrinuti o biljkama i cvijeću u njihovoj školskoj okolini.

– Cilj našeg postojanja je prvenstveno upoznati djecu s uzgojem, presađivanjem i njegom biljaka te kroz druženje zapravo uljepšavamo školu tako da i ostalima bude ugodno ovdje boraviti, a ne samo nama – pojasnila je učiteljica Rajn.

Djeca se, pod budnim okom učiteljice, brinu o malom cvjetnjaku ispred škole, u atriju te svim biljkama unutar škole.

– Volim ići na cvjećarsku grupu jer jako volim biljke. Naučila sam kako ih presađivati, brisati prašinu s njih, kako plijeviti korov i ostalo. Brali smo livadsko cvijeće za zbornicu i prodavali smo pšenicu za Božić. Tu radim ono što želim i volim raditi, a sve naučeno ovdje primjenjujem i kod kuće – rekla je Ida.

Tia Marija voli ići na cvjećarsku jer tamo sade, zalijevaju cvijeće, a najvažnije da se zabavljaju i druže na otvorenom.

Učiteljica i učenici žele da s vremenom, kad se ostvare uvjeti za to, postanu i vrtlari te da imaju vlastiti vrt gdje će samostalno uzgajati povrće.

– Zbog natrpane satnice u grupi nemamo nažalost ni jednog učenika iz viših razreda, ali čekamo malo bolja vremena da se oformi veća grupa, dobijemo uređen i ograđen prostor pa da možemo postati cvjećarsko-vrtlarska grupa – kazala je učiteljica.

Djeca uče uistinu mnogo toga o biljkama – kako ih saditi, presađivati, plijeviti i adekvatno se brinuti o njima, a za sve to potrebno je imati i alat, koji su djeca donijela od kuće.

– Dobri sponzori su nam roditelji, bake, djedovi. Svi nam oni doniraju cvijeće i sve potrebno za rad, u skladu s mogućnostima. Potrebno je spomenuti i proizvođače poljoprivrednih proizvoda – obitelj Cafuk iz Domitrovca, koja nam poklonila značajnu količinu cvijeća – rekla je učiteljica.

Na svakoj biljci je istaknuto ime te zemlja porijekla tako da maleni polaznici mogu naučiti da nisu sve biljke autohtono iz Hrvatske.

– Učimo o biljkama sa svih kontinenata. Svi djelatnici škole su primjetili da imamo cvijeće, hvale nas kako se lijepo o tome brinemo te da je sve veselije i ljepše. Važna pouka je da treba čuvati okoliš i brinuti se o njemu – složno su zaključili djeca i učiteljica.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije