Neandertalci u špilji ‘Vindiji’ uz bubnjeve plesali oko vatre

>> U spilju Vindiju “vratili” se neandertalci

U organizaciji KUD-a Voća u subotu, 9. svibnja, drugu godinu zaredom održana je kulturno-umjetnička i edukativna manifestacija ‘Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost’. Članovi Kulturno-umjetničkog društva Voća uprizorili su scene iz života praljudi.

– Manifestacija je prvi puta održana prošle godine, kada smo slavili jubilej – 50 godina proglašenja spilje paleontološkim spomenikom prirode. S obzirom na to da nam se jako svidjelo i da je bio velik interes javnosti, odlučili smo da ćemo nastaviti tradicionalno održavati taj događaj – ispričala je Ljubica Galić, predsjednica KUD-a Donja Voća.

Uz glazbu i ples, našlo se vremena i za malo edukacije.

– Analizom kosti vindijskog pračovjeka utvrđeno je da u svakom modernom čovjeku ima od tri do pet posto gena neandertalca. Kod nekih je to izraženije više, a kod nekih manje – pojasnio je kroz smijeh župnik Josip Drvoderić.

Ples u čast vila

Prisutnima je uprizoren dio života vindijskog nenadertalaca, što je posebno nasmijalo publiku.

Pjevale su se i različite narodne pjesme te je izveden ples u čast vila, koje su prema narodnoj legendi živjele u spilji i koje su mještani darovali i pozivali da im pomognu u obrađivanju polja ili za dobar urod.

Naziv manifestacije Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost također ima značenje i poruku.

– Svi mi potječemo iz spilje stoga je ona prošlost sviju nas. U budućnosti bi se trebali i dalje vezati uz nju, primjerice ostankom u našem kraju – rekla je Galić.

Prezentirati špilju javnosti

Želja organizatora bila je spilju bolje prezentirati prema široj javnosti jer se uz naziv Vindija još uvijek stvaraju drugačije asocijacije i velik broj ljudi još uvijek ne zna za ljepote i ponudu voćanskog kraja.

– Bitno je da posjetiteljima bude zanimljivo, da se napravi neka nova priča, nešto drugačije te da se posjetitelji rado vraćaju – smatra Ljubica Galić.

Za one koji ne znaju, spilja Vindija je zaštićena te se istovremeno može smatrati geološkim, geomorfološkim i botaničkim spomenikom prirode. Nalazi se oko dva kilometra od središta Donje Voće. Dugačka je pedesetak metara, široka oko 30, a visoka desetak metara.

Pronađeni ostaci iz paleolitika

Pronađeni materijalni ostaci sežu od paleolitika do ranoga srednjega vijeka, a ostaci kostura omogućuju praćenje evolucije od neandertalaca prema suvremenom čovjeku.

Nalazi upućuju da se špilja koristila za život i kao skrovište četrdesetak tisuća godina prije Krista, pa sve do 9. stoljeća poslije Krista.

U manifestaciji su sudjelovale sekcije KUD-a Voća: dječja, odrasla te glazbena. Zagorske napjeve i melodije otpjevao je Župni zbor Ljubav i mir, a u goste su stigli članovi tamburaškog sastava KUD-a Hrženica.

Nakon službenog dijela manifestacije svi prisutni družili su se uz domaće delicije poput špeka, štrukli, kosane masti, a mogao se probati i zagorski gemišt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije