Lepoglavčanima demonstrirana sadnja buča

Na pokusno – pokaznom polju u Lepoglavi, 7. svibnja, obavljena je najavljena sjetva buča. Poljoprivreda mehanizacije i djelatnici Uslužne uljare Presečki bučinim su sjemenjem zasijali oko dva hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Grada Lepoglave.

Riječ je o nekad zapuštenom zemljištu koje je Grad Lepoglava dao u zakup Agro – turističkom klasteru “Lepoglava”, koji ga kroz projekt Pokusno – pokaznog polja koristi za uzgoj buča.

Cilj klastera “Lepoglava” nije samo uzgoj, već upoznavanje građana s cijelim postupkom uzgoja kako bi ih se potaknulo na isto, ali i kako bi im se pomoglo da na svojim parcelama započnu s njihovom proizvodnjom, kako bi namaknuli dodatne prihode.

– Ovo je zemljište bilo potrebno dovesti u red te ga pripremiti za sjetvu. Počeli smo s poslovima njegova krčenja i čišćenja te nastavili gnojidom i oranjem, pripremivši ga tako za sjetvu – istaknuo je predsjednik Agro – turističkog klastera “Lepoglava” Slavko Štefičar.

Uz postojeće polje bučinim sjemenjem zasijat će se još 2,5 hektara zemljišta koje je klaster uzeo u zakup od građana.

– Poljoprivredno je zemljište potencijal koji treba staviti u funkciju i to na način da građani od njega imaju koristi, odnosno ostvaruju prihode. Upravo je ovo primjer dobre prakse kako to ostvariti – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Na sam dan sjetve organizirana je demonstracija načina njene izvedbe te predstavljeni proizvodi od buča.

Prvi čovjek Uslužne uljare Presečki , Zdravko Presečki, okupljenim je građanima i učenicima osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice približio način uzgoja buča i prednosti koje donosi njen uzgoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije