Djeca uživala, ali i oduševila odrasle na Malom španciru Europom

U sklopu 15. europskog tjedna na Starom gradu je danas održana manifestacija Mali Špancir Europom, čime se nastavilo tradicionalno predstavljanje članica Europske unije očima djece.

Manifestaciju su organizirali Grad Varaždin i Društvo Naša djeca u suradnji s dječjim vrtićima s područja Varaždinske županije.

Sudjelovalo je 28 vrtića, a svaki od njih predstavio je po jednu zemlju članicu Europske unije.

– Na ovom mjestu je danas najvrednije što imamo, a to su djeca – rekao je gradonačelnik Goran Habuš prilikom otvaranja manifestacije.

Mališani su uz pomoć svojih teta kroz igru, ples, pjesmu, igrokaze, predstave i kulinarska umijeća, posluživši tradicionalna jela i pića, na interesantan i edukativan način približili posjetiteljima svaku od zemalja.

Šestogodišnjaku Dominiku, iz ivanečkog vrtića Ivančica, koji je danas bio predstavnik Litve, najviše se dopalo to što je naučio malo litvanskog.

– Naučio sam reći ‘dobar dan’ na litvanskom i to mi je super. Zanimljivo mi je i biti kuhar danas, fino mi je litvansko jelo raženi kruh namazan s kiselim vrhnjem i čvarcima. To je danas besplatno – predstavio je Dominik.

U pripremi rekvizita, plakata, koreografija i odjeće djeci su pomogle njihove tete.

– Pripremali smo se od Božića, a intenzivno posljednja dva tjedna. Čitali smo literaturu i proučavali način života ljudi koji žive u Irskoj. Trudili smo raditi ono u čemu mogu sudjelovati djeca kako bi to bio njihov rad – rekla nam je Ivana Šipek, odgojiteljica iz petrijanečkog vrtića Dječji svijet, koji je predstavljao Irsku.

Mala Ema u “Irish pubu” posluživala je irsko “pivo”, koje je okusom pomalo podsjećalo na sok od breskve.

– Mi djeca ne smijemo piti pivo da se ne napijemo – objasnila nam je Ema.

Ivan iz dječjeg vrtića “Zeko”, koji je bio zadužen za predstavljanje Rumunjske, nije imao nikakvih problema izaći pred gradonačelnika, koji se prošetao Starim gradom. Obučen u Drakulu, Ivan je Habušu pokazao vampirske zube, ali vrlo brzo su se sprijatelji i – popili jednu.

Najviše su nas pokušali “oženiti” na štandu koji je predstavljao Hrvatsku. Naravno.

– Ovo nisu prave kobasice! Ali možete kupiti srce koje smo radili – spremno nam se obratio budući poduzetnik Filip iz vrtića “Bambi” iz Sračinca.

– A koliko košta to srce?

– Jednu kunu. Zapravo ga i ne prodajemo, to je besplatno – odgovorio je mališan, naglo odustajući od karijere biznisima. Dali smo mu pet kuna, a on je to odmah odnio svojoj “teti”. Pokušali smo mu objasniti da će, ako tako nastavi, jednoga dana ovisiti o poticajima iz ministarstva Gordana Marasa, ali bilo je prekasno.

Bilo je zaista prekrasno toga prijepodneva na Starome gradu. Svi vrtići zaista su si dali truda i mališani su uživali u svojim ulogama i igrama koje su pripremili.

> Dijelić atmosfere osjetite tako da pogledate našu fototogaleriju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije