Svjetski dan zdravlja: osnovnoškolci na predavanju o dijabetesu

Predavanjem na temu “Dijabetes i zdrava prehrana”, Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof pridružilo se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja. Predavanje je u Osnovnoj školi “Antuna i Ivana Kukuljevića”, u Varaždinskim Toplicama, za 150 učenika viših razreda, njihove učitelje i stručne suradnike, održala doktorica Tanja Sakač.

Na predavanju su izneseni podaci da u Hrvatskoj oko 300 tisuća ljudi ima dijagnosticiran dijabetes dok od te bolesti u svijetu boluje njih preko 300 milijuna, a broj je u porastu.

Oko 92 posto oboljelih ima dijabetes tipa 2, uglavnom povezan s načinom života, debljinom, nezdravom prehranom, slabom tjelesnom aktivnošću, pušenjem i drugim rizičnim čimbenicima.

Upravo je zbog navedenih čimbenika edukacija o dijabetesu održana s naglaskom na važnost zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti.

Sudionici su saznali tijekom predavanja saznali što je dijabetes, kako nastaje i koji su rizični čimbenici, kako prepoznati znakove bolesti te da su zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost veoma važne u njezinu sprječavanju.

Djelatnicima škole je na licu mjesta provjerena razina šećera u krvi kako bi se ukazalo na važnost redovite kontrole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije