Manja izdvajanja za djecu u varaždinskim privatnim vrtićima

Manja su izdvajanja roditelja čija su djeca u gradskim vrtićima jer 60% plaća Grad. Kolektivni ugovor sklopljen sa zaposlenicima u tim vrtićima zaposlenima daje veća prava i plaće.

Obavijest koja se pretprošlog tjedna pojavila na ulazu u varaždinski privatni dječji vrtić Bajka podigla je medijsku prašinu. U njoj je najavljeno kako postoji mogućnost poskupljenja vrtića od 500 kuna jer Grad kasni s isplatom subvencija za veljaču i ožujak ove godine.

Grad je u priopćenju poručio kako nije potrebno dizati paniku jer isplate vrše između 15. i 25. u mjesecu za prethodni. Prema tome, s isplatom su kasnili oko dva tjedna.

U spomenutom priopćenju uz ostalo je napisano: “Privatnim dječjim vrtićima sredstva iz gradskoga proračuna namijenjena sufinanciranju boravka djece u predškolskim ustanovama bit će isplaćena prije 10. travnja za veljaču, a za ožujak oko 15. travnja.” Navedeno je Grad ispunio te su subvencije za veljaču uplaćene na račun vrtića. Očekuje se isplata za ožujak.

Medijsko prepucavanje na relaciji Bajka-Grad otvorilo je pitanja vezana uz financiranje privatnih i gradskih dječjih vrtića.

Ekonomska, puna cijena privatnog vrtića,u ovom slučaju Bajke, iznosi 1.440 kuna, od čega 500 kuna sufinancira Grad, 140 kuna vrtić, a konačna cijena koju roditelji plaćaju za usluge iznosi 800 kuna.

Kod gradskih dječjih vrtića financiranje je drugačije. Iz Grada su nam pojasnili kako je ekonomska cijena gradskih dječjih vrtića 1.750 kuna, a omjer sufinanciranja iznosi 60% Grad – 40% roditelji. Matematički gledano, roditelj čije je dijete u gradskom vrtiću, mjesečno izdvaja 700 kuna.

Razlika u cijeni vrtića nalazi se u Kolektivnom ugovoru zaposlenika gradskog vrtića. Gradski vrtići su veće opterećenje za proračun Grada jer se sa zaposlenicima sklapa Kolektivni ugovor, što automatski nalaže veća prava i plaće zaposlenih.

U grad skim vrtićima nema dovoljno smještajnih kapaciteta za svu djecu, stoga Grad subvencijama želi pomoći roditeljima čija su djecau privatnima.

Na pitanje sufinancira li Grad poslovanje privatnih dječjih vrtića ili pak boravak djece, iz Grada su odgovorili da se već godinama sufinancira djelatnost ustanova predškolskog odgoja privatnih osnivača i vjerskih zajednica te da Grad u njima vidi ozbiljnog partnera za zadovoljavanje javnih potreba u djelatnosti predškolskog odgoja.

U priopćenju iz dječjeg vrtića Bajka pak stoji da Grad Varaždin sufinancira djecu u vrtiću, a ne privatne vrtiće, stoga bi u slučaju izostanka subvencija bili primorani taj teret svaliti na leđa roditelja.

Čini se ipak da gotovo uvijek deblji kraj izvuku roditelji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije