Lepoglava: E-biciklima štedjet će 2000 litara goriva godišnje

Pet bicikala na električni pogon, namijenjenih gradskim službenicima, kupio je Grad Lepoglava u sklopu projekta “Zeleni javni servis”.

Oni su u utorak 7. travnja predstavljeni javnosti te predani službenicima na korištenje, a među prvima ih je isprobalo gradsko čelništvo te župan Predrag Štromar.

Bicikli, koje je proizvela ludbreška tvrtka Ducati Energija, plaćeni su 70 tisuća kuna, od čega 15 kuna iznosi sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izvijestili su iz Grada.

Prema izračunima, korištenjem električnih bicikala godišnje će se uštedjeti više od dvije tisuće litara goriva.

Iako će zasad bicikle koristiti samo redari i drugi gradski službenici, u budućnosti će biti dostupni i turistima.

– Lepoglava je proaktivni grad, grad sa sadržajem, ali Lepoglava želi biti i zeleni grad. U skladu s tim strateškim opredjeljenjem Lepoglava nastavlja koristiti čiste izvore energije pa smo uz podršku Fonda pokrenuli i ovaj projekt – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Podsjetio je kako je projekt “Zeleni javni servis” tek jedan od projekata Grada Lepoglave vezanih uz korištenje obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost i zaštitu prirode.

Tako je na području grada u posljednje vrijeme za “zelenu namjenu” uloženo oko 27 milijuna kuna, naglasioje Škvarić.

– Posebno me veseli što su ovi bicikli proizvedeni u našoj županiji, tako da ovim projektom štedimo energiju i smanjujemo emisiju ugljičnog dioksida, a s druge strane potičemo domaću proizvodnju i ovdašnje gospodarstvo – izjavio je župan Predrag Štromar prilikom predstavljanja gradskih električnih bicikala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije