VANDALI NA DJELU Prstec o uništenju spomenika: ‘Kaj je unatoč svemu neuništiv!’

Krajem srpnja 2016., Varaždin je prvi u Hrvatskoj dobio spomenik ‘Kaj’, rad autora Željka Prsteca, a podignut je u čast kajkavskog jezika, no nedavno taj se rad pronašao na meti vandala.

Ovaj rad, postavljen u Kolodvorskoj ulici, odolio je zubu vremena sve donedavno, kad je iz nepoznatih razloga devastiran.

Spomenik ‘Kaj’ prvi je spomenik kajkavskom jeziku u Hrvatskoj i samo je jedna od instalacija u projektu Kajkavska Kolodvorska, a podignut je kao trajna uspomena na 2015., kad je kajkavski jezik dobio svoj internacionalni jezični kod.

Zgrožen i iznenađen postupkom nepoznatog počinitelja, umjetnik Željko Prstec, inače gorljivi zagovornik kajkavštine, doživio je čin uništavanja na osobnoj razini.

Njegova je namjera bila da ‘KAJ’ bude trajni podsjetnik na važnost i nužnost očuvanja kajkavštine, ali i da postanemo ponosni na svoje korijene te tradiciju kajkavštine i moć te male troslovne prepoznatljive riječi.

– Kaj je unatoč svemu neuništiv i mi moramo pripaziti na odgoj i interpretaciju nasljeđa – poručio je Prstec, svjestan da prozivkama neće pronaći počinitelja niti spomenik vratiti u izvorno stanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije