Kako čuvati stare običaje najbolje je u subotu pokazala Etno udruga Greben koja je brojnim posjetiteljima još jednom dočarala dio bogate povijesti i tradicije novomarofskog kraja, na sedmim po redu ‘Danima pere’. Riječ je o spravljanju tradicionalne slastice, jednostavnog jela od pšeničnog i kukuruznog brašna, kiselog mlijeka, sira i jaja koja se priprema i danas.
– Glavne zvijezde manifestacije su pere koje sumještani i njihovi gosti donose na ocjenjivanje. Slastice su se pekle u samom Etno parku Gradišće, u prekrasnoj starinskoj krušnoj peći. Tako su posjetitelji iz prve ruke mogli vidjeti način pripreme pere – kazala je Renata Horvatić voditeljica ureda Turističke zajednice Novog Marofa.
– Ponosna sam na vrijedne članove Udruge Greben koji rade na očuvanju starih običaja i na uređenju Etno parka koji je prava riznice kulturne baštine ovoga kraja. Svake godine se nadograđuje sadržaj u samom parku i on već sad predstavlja vrhunski turistički potencijal – dodala je Horvatić te naglasila da su ‘Dani pere’ jedna od najvažnijih aktivnosti Udruge.
Nakon pripreme i pečenja pere, ‘najteži’ posao imao je ocjenjivački žiri: Članovi su proglasili tri najbolje slastice koje su nagrađene poklonima organizatora, Udruge Greben.
Uz organizatora, potporu događanju pružili su i Turistička zajednica te Grad Novi Marof. Gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je važnost manifestacije zbog prijenosa tradicije na najmlađe.
– ‘Dani pere’ specifičan je kolač našeg podneblja, vrlo je jednostavan, i lijepo je što žene još uvijek pripremaju taj kolač. Podupiremo rad Etno udruge Greben i ovaj je događaj dio turističke ponude Novog Marofa – kazao je Jenkač. Drži da će ovo događanje, ali i ostale turističke manifestacije u Novom Marofu, postati sve zanimljivije i prepoznatljivije većem broju posjetitelja i to ne samo iz Novog Marofa i Varaždinske županije, već i šire.