VŽ KALENDAR Prije dvadeset godina umro pjesnik i novinar Željko Kostović

11.2.1998. U 48. godini u Varaždinu je umro Željko Kostović, novinar i pjesnik. Profesionalno se novinarstvom počeo baviti u ‘Visovom vjesniku’, zatim radi u Radio Varaždinu, a od 1982. godine do smrti novinar je Večernjeg lista. Stihove je objavljivao u mladosti, dok mu je zbirka pjesama ‘Čovjek’ objavljena posthumno.

11.2.1901. Na poticaj gradonačelnika Gustava Breintenfelda u gradskoj je vijećnici održan sastanak glazbenika na kojem je obnovljen rad Prvog varaždinskog građanskog tamburaškog zbora.

11.2.1896. U Ivancu je umro Ladislav Kukuljević Sakcinski, veleposjednik, političar, pravnik. Rodio se u Varaždinu 1815. godine, pravo je diplomirao u Bratislavi, bio je podžupan, a zatim veliki župan Križevačke županije, arhivar i sudac varaždinskog kotara. Iz političkog života povukao se 1871. godine i do smrti živio na svom posjedu u Ivancu. Kao dobrotvor dao je veliki doprinos obnovi i proširenju ivanečke crkve, pomagao društva i udruge u Ivancu.

11.2.1856. U Breznici kraj Novog Marofa rodio se zagrebački nadbiskup Antun Bauer. Bio je rektor Zagrebačkog sveučilišta, redovni član JAZU, filozofski i teološki pisac. Utemeljio je zakladu za stipendiranje studenata medicine. Osnovao je dječačko sjemenište na Šalati. Imao je pokroviteljstvo nad književnim društvom ‘Sveti Jeronim’ i ‘Hrvatskim radišom’. Umro je 1937.godine, a na mjestu zagrebačkog nadbiskupa naslijedio ga je Alojzije Stepinac.

11.2.1828. Novo varaždinsko Glazbeno društvo priredilo je u Redutnoj dvorani prvi koncert, a izvođene su operne arije.

11.2.1551. Kralj Ferdinand izdao je u Augsburgu povelju kojom zabranjuje gradovima, selima i trgovištima te vlasteli u Hrvatskoj i Ugarskoj da naplaćuju od Varaždinaca maltarinu (pristojba na robu koju su feudalnom gospodaru plaćali trgovci prigodom stupanja na njegovo područje) i mjestovinu (pristojba koja se plaća za prodajno mjesto na tržnici). Time su potvrđene stare povlastice varaždinskih trgovaca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije