SEZONA KRASTAVACA

Krastavci kornišoni, odnosno konzervni krastavci trenutno su najaktualnija tema u poljoprivrednoj zadruzi ‘Ludbreški kraj’, u tijeku otkup

Sezona krastavaca kornišona i ove se godine, ističu u Zadruzi pokazuje uspješnom te se nadaju da će tako i ostati.

Krastavci kornišoni, odnosno konzervni krastavci trenutno su
najaktualnija tema u 

Nestabilni vremenski uvjeti, kiša pa sunce obično rijetko kojem
povrću odgovaraju, no u Zadruzi su našli način kako tome
doskočiti.

– Uspjeli smo redovitim prskanjem protiv ponajprije plemenjače
zadržati nasad koji je sada u punom rodu. S obzirom da kornišoni
imaju velike zahtjeve za toplinom nadamo se da će se noćna
temperatura još malo povisiti kako bi i urod bio još veći. To bi
itekako odgovaralo svim našim proizvođačima s obzirom da su svi
oni između ostalog dobili i kompletno navodnjavanje od strane
zadruge putem kojeg mogu svojim krastavcima osigurati dovoljnu
količinu vode i potrebnu prehranu za rast – objašnjava
Marijan Makar, upravitelj Zadruge.

Sam
uzgoj krastavaca možda i nije toliko zahtjevan

– Važno je svakodnevno biti u dodiru sa njima i na vrijeme
prepoznati simptome bolesti ukoliko se oni pojave. Sadnja,
odnosno sijanje kao i postavljanje folije s navodnjavanjem te
stupova i mreže napravi se u tri, četiri dana za razliku od same
berbe koja traje otprilike 50 dana i mora se obavezno brati svaki
drugi dan da krastavci ne bi prerasli. S obzirom da se berba
odvija ručno, neki kažu da je naporna i dugotrajna, no svaki
posao je specifičan na svoj način. Svi mi koji imamo krastavce
kornišone, unatoč tome što se bere rukama u berbi želimo nabrati
što više tako da nama ne bi smetalo da ona traje još koji dan i
duže – objašnjava Makar.

Trenutno je u tijeku i otkup krastavaca koji se odvija svaki
drugi dan u sjedištu zadruge u Hrastovskom.

– Tada 15-tak zadrugara, većinom s članovima obitelji dovozi svoj
ubrani urod te ga putem kalibratora sortira na klase. Evo danas
smo prikupili oko 2 500 kg svježih, upravo ubranih krastavaca
koji su prije sat vremena rasli na polju, a za pola sata odlaze u
Podravku. Uzgajivači su zadovoljni s obzirom da u prosjeku beru
oko 150 kg po berbi što nije malo. Period berbe krastavaca u
prosjeku traje od 8 do 12 tjedana i ukoliko se redovito odvija
berba može se ubrati i do 40 tona po hektru. Naravno da nitko
neće imati hektar krastavaca kornišina jer je nemoguće na takvoj
površini obaviti ručnu berbu ali na 1 000 m kvadratnih koliko se
preporuča za četveročlanu obitelj može se ostvariti sasvim
pristojan dodatan prihod – kaže Makar.

Olakotna
okolost je svakako i suradnja s Podravkom.

– U ove dvije godine koliko surađujemo s Podravkom nemamo ni
jedne primjedbe. Sve dogovoreno bilo s jedne bilo s druge strane
se ispoštovalo, a to je i rezultiralo povećanjem količina povrća
ove sezone. Nakon što smo prošle godine isporučili oko 80 tona
raznog povrća ove godine smo povećali proizvodnju za tri puta
tako da ćemo isporučiti oko 250 tona raznog povrća, a najviše
paprike crvene svježe i naravno krastavaca kornišon.Prilikom
osnivanja naše zadruge odmah smo imali za cilj povezivanje sa
našom najvećom prehrambenom tvrtkom. Znali smo na koji način
posluje Podravka, znali smo da sve ugovoreno otkupljuju i na
vrijeme plaćaju te smo sklopili ugovor.

Na temelju toga okupili smo naše zadrugare, uz pomoć Grada
Ludbrega besplatno im podijelili repromaterijal potreban za
proizvodnju povrća te im po unaprijed poznatim cijenama osigurali
siguran otkup u Podravku. Danas na temelju naše dobre suradnje na
taj način dodatni prihod ostvaruje 30-tak obitelji sa ludbreškog
kraja. Mislimo da je to sasvim lijepa brojka za zadrugu koja
postoji tek dvije godine – kaže predsjednik Zadruge, Saša
Lenček
.

Prošle godine svi proizvođači krastavaca kornišona koji djeluju u
Zadruzi morali su osim berbe i ručno klasirati krastavce po
klasama.

-To nije fizički posao i nikome nije bilo preteško sortirati
ubrane krastavce u 4 klase (extra 3-5 cm, prva klasa 5-7 cm,
druga klasa 7-9 cm, treća klasa 9-12 cm) ali je oduzimalo previše
vremena. S obzirom da mi u zadruzi želimo omogućiti svima da samo
proizvode dok se zadruga brine o svemu ostalom odlučili smo
nabaviti uređaj za sortiranje odnosno kalibriranje krastavaca –
kalibrator. Uz pomoć ponovno Grada Ludbrega i Podravke uspjeli
smo u tome i s ponosom možemo kazati da nam je ovo prvi zadružni
stroj. Kao što i vidite princip rada kalibratora je jednostavan,
u vrlo kratkom vremenu u 4 klase sortira sav urod, a svi
proizvođači krastavaca su prezadovoljni obzirom da su itekako
svjesni koliko smo im ovim strojom olakšali berbu i otkup –
ističe Makar.

Danas je 10. po redu otkup krastavaca kornišona, a s obzirom da
je prošle godine bilo ukupno njih 25 još duže vrijeme u Zadruzi
će najaktualniji biti krastavci. Stigla je i prva pošiljka od
nekih 500 kg ljutih feferona čime započinje i sezona feferona.
Osim ljutih, imaju ugovorene i slatke feferone koji također
uskoro ulaze u berbu, te na kraju patlidžane i crvenu svježu
papriku.

Poljoprivrednu
zadrugu osnovalo je 12 poljporivrednih proizvođača 2016. godine s
ludbreškog područja. Od tada su imali 2 upisna kruga, početkom
2017. i ove godine u sklopu kojih im se pridružilo 24 novih
članova, a neki od njih su i iz susjednih županija.

– Dodatnu vrijednost zadruzi daju poljoprivredni proizvođači koji
još uvijek nisu članovi zadruge (zbog zakonskih procedura oni će
to tek postati 2019. godine) ali surađuju s nama odnosno
proizvode voće i povrće koje mi dalje plasiramo. Zajedno s njima
zadrugu čini preko 60 poljoprivrednih proizvođača koji su
prepoznali važnost udruživanja i svjesni su da danas sa svojim
proizvodom ne mogu pojedinačno opstati na tržištu – zaključuje
Lenček.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije