OBVEZNA STERILIZACIJA Grad Varaždin odluku će donijeti u skorije vrijeme

U Čakovcu je proteklih dana jedna od glavnih tema, naročito među udrugama koje se bave zaštitom životinja, vijest da je tamošnje Gradsko vijeće izglasalo odluku u kojoj je ‘propisana trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka na području grada i mjesnih odbora’.

> Grad Čakovec prvi u Hrvatskoj uveo obveznu sterilizaciju pasa i mačaka

Prvi su grad u Hrvatskoj koji je to učinio, a time će, nadaju se, barem djelomično riješiti problem napuštenih životinja. Na tom su tragu i drugi gradovi, a provjerili smo kakva je situacija u Varaždinu.

Gordana Lacko iz Udruge Spas istaknula je nadu da će i Varaždin jednog dana donijeti takvu odluku.

– Inicijativa i prijedlog je upućen s naše strane, no zasad je na tome stalo, iako smo stalno u kontaktu s Gradom. Razmišljaju o tome i drugi gradovi, ali i općine u Varaždinskoj županiji – kazala je Lacko.

– Bilo bi dobro da se odluka donese jer nije riječ o populističkoj mjeri, iako je neki tako interpretiraju. Smatram da je to jedina mjera kojom možemo utjecati na broj pasa lutalica i smanjenje troškova koje Grad ili Općina izdvajaju za podmirenje obaveza njihovog zbrinjavanja ili liječenja – smatra.

U prilog tome govori i podatak koji je iznijela.

– Pretrpani smo, samo u siječnju smo prihvatili 47 pasa, većinom štenaca u lošem zdravstvenom stanju. Pucamo po šavovima, izmakla je situacija svakoj kontroli. Bojim se da za nekoliko mjeseci nećemo više biti u mogućnosti prihvaćati napuštene životinje – rekla je, dodavši da su ‘godinama zanemarivani problemi sada eskalirali’.

Krešimir Sever iz Redarske službe Grada Varaždina rekao je sljedeće:

– Odluka će, prije nego bude donesena, ići na javnu raspravu, nakon čega će se naći pred gradskim vijećnicima. To će sigurno biti u skorijem vremenu, tako da bi Varaždin odluku mogao donijeti u prvoj polovici godine, a možda već i na proljeće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije