ZELJARIJADA

ZELJARIJADA Očekuju vas koncerti Bosutskih bećara i Crvene jabuke, a kuhari će pripremiti sarmu dugu 1300 metara!

Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo početi u osnovnim i srednjim školama te restoranima.

U Vidovcu će od 20. do 23. rujna biti održana
21. po redu Zeljarijada, najveća gastronomska manifestacija u
Varaždinskoj županiji.

Uz glazbene izvođače, Crvenu jabuku,
Bosutske bećare i Activ band,
posjetitelje očekuje već tradicionalna mega-sarma pripremljena od
Varaždinskog zelja, kao i Sajam starih zanata,
Gospodarski sajam, Sajam zaštićenih
proizvoda
, Međunarodna smotra folkora,
natjecanje u kuhanju ‘Zeljarskog kotlića’, šaran
na rašljama te Vidovečki gibanik.

Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo
početi u osnovnim i srednjim školama te restoranima.

U četvrtak, 20. rujna, prvi put će se u školama i u restoranima
na jelovnicima naći jela od Varaždinskog zelja, a s ciljem da se
populariziraju jela od ove visokokvalitetne namirnice.

Zelje će za tu prigodu donirati Udruga zeljara.

– Ove godine uključilo se 37 škola s područja Varaždinske
županije
koje će u petak na svom meniju u školskoj
kuhinji imati jela od zelja, a za tu prigodu donirali smo 650
kilograma zelja, što kiselog, što svježeg – rekla je
Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog
zelja.

U Vidovcu će u subotu, 22. rujna, u 9 sati početi kuhanje
mega-sarme, koju će prije toga cijelu noć
pripremati čak 50 kuhara i učenika.

Za mega-sarmu, koja će prema riječima Damira
Crlenija
biti duga oko 1300 metara, biti će potrošeno
1.200 komada velikih glavica kiselog Varaždinskog zelja, točnije
22.000 listova, a uz to i 300 kilograma junećeg
mesa
, 410 kilograma svinjskog mesa, 105 kilograma riže,
75 kilograma kobasica, 25 kilograma brašna, 40 kilograma brašna,
4,5 kilograma svježeg češnjaka, pet kilograma
peršina, 2 kilograma mljevenog papra, a i 2 kilograma slatke
mljevene paprike.

Kuhari i učenici će morati očistiti 350 kilograma
krumpira za subotu, a 150 kilograma za nedjelju.

 Izdvajamo i da će u sklopu Zeljarijade,
osim gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa, biti održana i
edukacija za poljoprivrednike.

U Maruševcu će u petak, 21. rujna, u 14 sati početi Dani
polja
u sklopu kojih će biti održano predavanje o
bakteriozi na Varaždinskom zelju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije