DUH FRANCUSKE NA KORZU

‘Slastice s pomakom’ u Grofici Marici: Čupavac, gibanica, kremšnita… Ali na potpuno drugačiji način

'Uzeti naše kolače i podići ih na jednu novu razinu, to je bila ideja. Koncept je isti, ali je tehnika izrade bitno drukčija', kaže Robert Hromalić, koji se za slastičara školovao u Francuskoj.

Varaždinke i Varaždinci i svi gosti koji su danas posjetili
kavanu Grofica Marica na glavnom varaždinskom trgu mogli su
isprobati nove slastice koji predstavljaju iskorak od onoga što
obično poznajemo.

Sam naziv druženja, ‘Slastice s pomakom’, nagovijestio je da je
riječ o nečemu posebnom. A razlog za to je suradnja Ekosa s
poznatim i kreativnim hrvatskim slastičarem Robertom
Hromalićem,
koji je završio prestižnu parišku kulinarsku
školu Ferrandi.

Mario Vuković, majstor slastičar Grofice Marice,
odnosno Ekosa, rekao nam je da cilj bio napraviti iskorak.

– Znate i sami da slastičarstvo ne poznaje granice. Odlučili smo
Varaždincima pružiti mogućnost da probaju nešto drugačije. Uveli
smo francuske proizvode, slastice koje su rađene s vrhunskim
namirnicama u suradnji s Robertom Hromalićem. Tu su tako čupavac,
međimurska gibanica, jedan proizvod od lješnjaka, moderna
kremšnita i cvijet naranče, ali sve na drugačiji način. Za Advent
planiramo nešto tipa fritule, ali opet će to biti posebne fritule
– najavljuje Vuković. 

Nika Žganec nova je članica,
pojačanje Ekosovog slastičarskog tima.

– Zaista je odlično imati priliku za rad s Robertom Hromalićem,
ovo mi je prvi radni tjedan, još upijam.

Kaže Nika da je rad na ovim slasticama iznimo zahtjevan i sastoji
se od mnogo etapa izrade.

– Ali rezultati su tu. To će vidjeti svatko tko isproba. I osobno
sam oduševljena, jednako ih je lijepo raditi koliko i jesti.
Točno se vidi koliko Robert ima znanja, iskustva, koliko pažnje
posvećuje svakom detalju prilikom izrade. Jedan kolač ne možete
napraviti u jedan, ni u dva, čak ni u tri dana. Više dana traje
izrada svakog pojedinačnog kolača i vrlo su kompleksni – opisuje
svoje iskustvo u radu mlada Nika Žganec.

Robert Hromalić podsjetio nas je da je Francuska, što se tiče i
slastičarstva i kulinarstva općenito, izvorište svega znanja.

>> “Slastice s pomakom” u Grofici Marici: Čupavac, gibanica, kremšnita… Ali na potpuno drugačiji način

– Slastičarstvo je Francuska. Sama Francuska je baza
slastičarstva i struke, a razlika je čisto u tehničkim izradama
samih proizvoda. Oni imaju bazu, imaju sve, ostatak svijeta
naslijeđuje od njih – kaže.

Zašto hrvatski tradicionalni kolači u novome ruhu?

– Nekako najsmislenije mi je bilo Hrvatima prezentirati hrvatske
kolače, a ne francuske ili belgijske. Uzeti naše kolače i podići
ih na jednu novu razinu, to je bila ideja. A ovi su najpoznatiji.
Svatko zna kolače poput čupavca, gibanice, kremšnite…

Kaže da je koncept izrade potpuno isti, ali razlika je u nečem
drugom.

– Kod kremšnite i dalje je tu lisnato tijesto, krema od vanilije
i šlag. Dakle, jednako je u oba slučaja, samo je ovo moje
izrađeno drugom tehnikom. 

Mario Vuković i Nika Žganec kažu da Varaždinci odlično reagiraju
na novu ponudu.

– Varaždinci su prekrano reagirali, svi su oduševljeni, vele da
je to vrh slastičarstva. Najviše se traži čupavac i međimurska
gibanica – otkriva Vuković.

Nika Žganec otkrila je svog favorita.

– Mislim da to lješnjak. Ali totalno sam subjektivna, jer volim
orašaste plodove. Ma, fantastični su svi od reda! Pozivam vas da
ih probate, vjerujem da vas neće razočarati – poručila je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije