VŽ KALENDAR Umro Filip Dražančić, utemeljitelj ginekologije u Varaždinu

5.2.1957. U Varaždinu je umro liječnik Filip Dražančić, jedan od prvih hrvatskih ginekologa. Rođen je 5. ožujka 1885. godine u Trogiru. Nakon klasične gimnazije u Splitu, medicinu je studirao u Innsbrucku i Pragu. Od 1922. do 1924. specijalizirao je ginekologiju. Bio je utemeljitelj i predstojnik Ginekološko – porodničkog odjela bolnice u Šibeniku, predstojnik Odjela za ženske bolesti i porodništvo Zakladne bolnice u Zagrebu i docent zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Od 1946. godine pa do smrti radio je u varaždinskoj Općoj bolnici gdje je utemeljio i vodio Odjel za ginekologiju i porodiljstvo. Doktor Filip Dražančić bavio se znanstvenim radom, posebno je obrađivao slučajeve porodničkih komplikacija i stručne članke o tome objavljivao je ‘Liječničkom vjesniku’ te u zbornicima radova sa stručnih skupova ginekologa.

5.2.1924. U Varaždinu je rođen Josip Runjak, profesor gimnazije, povjesničar. Maturirao je gimnaziju u rodnom gradu, diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a zatim radio kao profesor na učiteljskoj školi u Petrinji. Povratkom u Varaždin nastavnik je na Drugoj osnovnoj školi. Obavljao je i dužnost kustosa u Gradskom muzeju. Od 1963. do 1977. na dužnosti je ravnatelja gimnazije i predaje geografiju. Bio je i direktor Povijesnog arhiva Varaždin. Proučavao je razvoj radničkog pokreta u ovom dijelu Hrvatske o čemu je objavio više knjige i znanstvenih članaka. Josip Runjak umro je u Varaždinu 1. rujna 1993. godine.

5.2.1786. Umro je zagrebački biskup Josip Galjuf. Rođen je u Varaždinu 20. studenog 1722. godine u hrvatskoj plemićkoj obitelji. U Zagrebu je pohađao gimnaziju kod isusovaca. Studirao je u Beču i Rimu. U Rimu je stekao akademski stupanj doktora bogoslovlja i zaređen je za svećenika u Zagrebu. Bio rektor kolegija u Bologni te prisjednik Banskog stola. Biskup Galjuf je bio zagovornik hodočašća i prošteništa. Sagradio je zavod za nemoćne svećenike, utemeljio zakladu za sirmašne, pomagao plemićkom konviktu u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije