MURSKO SREDIŠĆE Dubravko Šincek o osnovama orijentacije među zvijezdama

Jučer (1. veljače) se u 19 sati u Centru za kulturu Rudar održalo predavanje poznatog varaždinskog planinara i ljubitelja astronomije Dubravka Šinceka na temu ‘Osnove orijentacije među zvijezdama’. To je još jedno u nizu predavanja koje nam je pripremilo Paninarsko društvo Bundek.

Predavanje je trajalo gotovo sat i pol, a na njemu smo mogli čuti puno informacija: od prvih istraživača i mjerenja svijeta, do istraživanja svemira te kako se orijentirati pomoću neba. Istaknut ćemo neke od zanimljivosti s predavanja. Primjerice, ove godine proljeće će nam stići 20. ožujka i tako to bude narednih godina, a stanje će se opet povratiti na 21. ožujka.

Također, ova godina će nam biti iznimna zato što ćemo imati 13, a ne 12 punih mjeseci, što se također rijetko događa. Dubravko nas je podsjetio i osnove orijentacije pomoću sata i sunca te kako možemo znati gde je jug. Podsjetili smo se kako pomoću kompasa možemo utvrditi koliko je sati. Govorio je i o mjesečevim mijenama i kako se možemo orijentirati pomoću mjeseca. Recimo, vidite li mladi srp iznad neba, budite sigurni da je iznad zapadnog horizonta.

Kažu da je Sjevernjača najsjajnija zvijezda na nebu, no Dubravko Šincek razbio je i taj mit. Najsjajnija zvijezda koju možemo vidjeti zove se Canopus, no želimo li je vidjeti moramo se spustiti na južnu polutku jer se na našoj sjevernoj polutci ne vidi. Na našoj polutci najsjajnija zvijezda je Sirius.

Donosimo vam dojmove posjetitelja, organizatorice i samog predavača.

Jadranka Čoklica, dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza:

‘Moram priznati da je uistinu bilo fascinantno. Toliko podataka i komentara se rijetko gdje može sresti kao na ovom predavanju. Dapače, još takvih predavanja! Dok imam priliku, rado dođem iz Varaždina u Mursko Središće na predavanja koja organiziraju.’

Franciska Mostosi, jedna od posjetiteljica:

‘Bilo bi dobro da jednu večer gledamo kroz teleskop da vidimo planete i njihove satelite koji ih okružuju te ostale pojave na nebu. Jasnije je kad vam to netko pokaže. Bilo je jako interesantno, sljedeći put bi bilo dobro da se organizira gledanje kroz teleskop.’

Sonja Vršić, jedna od organizatora i predsjednica Planinarskog društva Bundek:

‘Zadovoljna sam odazivom. Predavanje je bilo zanimljivo. Mogli ste vidjeti kakva je Dubravkova stručnost, čak ineke dijelove nismo mogli pratiti jer je bilo apstraktno. Ponovili smo neko gradivo, nešto smo novo naučili te smo opet motivirani da dalje istražujemo. Nudimo nešto novo građanima, imamo novi centar za kulturu i sad to moramo iskoristiti.’

Dubravko Šincek, predavač:

‘Bila je dobra posjećenost. Ljude to interesira. To su neke stvari koje ne mogu svakodnevno čuti ako se ne bave time. Bilo je u planu i praktični dio pokazivanja zvijezda po nebu, no to ostavljamo za neku drugu priliku.’

Dubravko se već od osnovne školi bavi proučavanjem astronomije. Čitajući časopise Čovjek i svemir koji su dobivali u školi, zaljubio se u promatranje zvijezda. Bavi se još botanikom, pa održava predavanja o biljkama. Dosta istražuje po Ivančici i Ravnoj gori biljke.

Također se bavi i paleološkim istraživanjima u našem kraju (npr. u Ivančici i Ravnoj gori). Zadnje su istraživali Đurđevačke pijeske i način njihovog postanka, pa vas poziva, ako vas zanima, i na to skorašnje predavanje.

Ovo predavanje je pokazalo koliko zanimljivosti skriva svemir, a koliko ih tek čovječanstvo mora otkriti. Dvorana je bila gotovo puna, pa možemo zaključiti da je publika željna takvih predavanja. Rijetko imamo priliku prisustvovati ovakvim predavanjima, stoga pohvaljujemo inicijativu Planinarskog društva Bundek i radujemo se još takvim događajima u budućnosti.

Svima ostalima pak preporučujemo da dođu kad sljedeći put bude prilika. Neće zažaliti. Što se pak tiče Dubravka Šinceka, svi su se složili da njegovo znanje i volju za prenošenjem znanja drugima treba što bolje iskoristiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije