VŽ KALENDAR 1898. godine utemeljeno Hrvatsko dramatsko društvo u Varaždinu

2.2.1898. U Gradskoj vijećnici okupilo se 60 uglednih varaždinaca koji su utemeljili ‘Hrvatsko dramatsko društvo u Varaždinu‘. Temeljna zadaća društva bila je osnivanje stalnog kazališnog ansambla u gradu i angažiranje kazališnih družina koje izvode predstave na hrvatskom jeziku.

2.2.1818. U Varaždinu se rodio književnik i političar Mirko Bogović. Uz Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Vatroslava Jagića treći je Varaždinec među prvih 14 članova Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Mirko Bogović utemeljitelj je hrvatske povijesne novele, autor zbirki pjesama ‘Smilje i kovilje’, ‘Domorodni glasi’, ‘Ljubice’. Osam je godina uređivao književni časopis ‘Neven’. Bio je jedan od vođa Ilirskog preporoda, u vrijeme rata s Mađarima 1848.godine vojni je i građanskji povjerenik za Varaždin. Umro je 1894.godine u Zagrebu.

2.2.1448. Poveljom grofa Ulrika Celjskog slobodnom i kraljevskom gradu Varaždinu dozvoljeno je održavanje osmodnevnog godišnjeg sajma uz blagdan svetog Jakoba krajem srpnja. U tim danima trgovci su bili oslobođeni plaćanja mitničarine i tridesetine. Sajam se održavao u sjevernom djelu Varaždina, predgrađu Ciglanica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije