Cijela manifestacija održavati će se ispred Županijske palače na Franjevačkome trgu, kao i u samome atriju palače...
Ove subote, 13. travnja, bit će održani Dan zaštićenih
hrvatskih autohtonih proizvoda, a organizatori su
ovogodišnje manifestacije Ministarstvo poljoprivrede, Varaždinska
županija te Istarska županije. Cijela manifestacija održavati će
se ispred Županijske palače na Franjevačkome trgu, kao i u samome
atriju palače, a što sve čeka građane rekli su danas na prigodnoj
press konferenciji predsjedavajuća Turističke zajednice
Varaždinske županije Natalija Martinčević,
pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni
razvoj dr.sc. Dragutin Vincek, predsjednik
Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, a
pressici je prisustvovala i Marija Cafuk iz
Udruge ‘Zeljari’ Vidovec.
– Varaždinska županije po prvi puta sudjeluje u ovakvoj
manifestaciji, pozivamo sve građane da se odazovu obilježavanju
ovoga Dana, jer će zaista biti puno toga prezentirano, od
Istarskog pršuta, Međimurskog mesa z tiblice, Poljičkog
soparnika, Varaždinskog zelja, Baranjskog kulena i još mnogoi
drugih delicija. Želim istaknuti kako ćemo promovirati naše
proizvode, naše OPG-ove, a uz sve to nastupiti će naša Kulturno
umjetnička društva, kao što je Udruga Hajdina, Tamburaški sastav
Lompuš, a posjetiteljima će se predstaviti i KUD Istra. Posebno
me veseli nastup djece iz Dječjeg vrtića Bajka te učenika Osnovne
škole iz Vidovca. Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti
javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda,
kao i jačanje turitičke ponude naše Županije – rekla je
Natalija Martinčević te dodala kako će učenici Gospodarske škole
pripremiti jela Varaždinskog kraja koja će se dijeliti
posjetiteljima.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni
razvoj Dragutin Vincek istaknuo je kako na razini Europske
unije postoji 1141 zaštićeni proizvod, a Hrvatska se nalazi na
dvanaestom mjestu što se tiče zaštićenosti proizvoda.
– Hrvatska ima 21 zaštićeni proizvod, a najviše ih ima
Republika Italija, čak 330. Drago nam je da je i varaždinski
klipić u postupku evaluacije za dobivanje statusa zaštićenog
proizvoda – rekao je pročelnik Vincek.
Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni je nagalsio
važnost povezivanja učenika s ugostiteljskim objektima koji
spremaju našu tradicionalnu hranu jer se na taj način mladi ljudi
odgajaju i uče kako cijeniti običaje i tradiciju.
– Uvijek treba biti uporan, raditi na zaštiti tradicionalnih
vrijednosti, raditi na prepoznatljivosti gastronomskih
vrijednosti Varaždinske županije – zaključio je Damir Crleni.
Napomenimo kako će radno vrijeme samoga sajma biti od 9:00 sati,
a u 11:00 sati počinje službeni program kada se očekuju
obraćanja ministra poljoprivrede Tomislava
Tolušića te župana istarskog Valtera
Flege i župana Varaždinske županije Radimira
Čačića.