VŽ KALENDAR Prije 48 godina osnovan Karate klub Varaždin

16.1.1969. U Varaždinu je osnovan Karate klub Varaždin, a za predsjednika kluba izabran je doktor Marijan Mlinarić koji je ujedno bio i trener. Već 1972. godine varaždinski su karatisti drugi u Hrvatskoj, dok su pojedinačne naslove prvaka osvojili Marijan Mlinarić te Ivica i Jerko Lepen. Nakon karate kluba Varaždin osnivaju se klubovi ‘Mladost’ i ‘Kula’. U svibnju 1980. godine osniva se karate savez Zajednice općina Varaždin i obuhvaća deset klubova sa 350 članova.

16.1.1907. U Varaždinu je rođen Julijan Kovačić, sportaš, sportski djelatnik, nastavnik tjelesnog odgoja u varaždinskim školama. Bavio se gimnastikom, odgojio je generacije sokolaša u Sokolskom društvu. Među utemeljiteljima je Gimnastičkog društva Varaždin 1948. godine. Uz gimnastiku podučavao je skijanje i organizirao gradske sletove, mimohode. Umro je u Varaždinu 1981. godine.

16.1.1816. U Krapini je rođen Lavoslav Firholzer, svećenik, narodni preporoditelj, župnik u Vinici. U Zagrebu je studirao teologiju i filozofiju, bio je utemeljitelj i predsjednik ‘Zbora duhovne mladeži zagrebačke’ te prefekt zagrebačkog sjemeništa. U Varaždinu je radio kao propovjednik na njemačkom jeziku u crkvi svetog Florijana i bio vjeroučitelj u samostanu Uršulinki. Od 1850. godine Lavoslav Firholcer je župnik u Vinici gdje je potaknuo gradnju nove školske zgrade. Napisao je i u Varaždinu objavio knjige ‘Horvatsko-slavonska slovnica za početnike’ i ‘Čertice iz poviestnice hervatske’. U vrijeme rata s Mađarima, kao veliki rodoljub, 11. rujna 1848.godine išao je na konju ispred hrvatske vojske do dravskog mosta i tu udijelio blagoslov vojsci i banu Jelačiću koji su išli osloboditi Međimurje. Župnik Firholzer umro je u Vinici 1. kolovoza 1865. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije