NA DANAŠNJI DAN

VŽ KALENDAR 1896. godine rođen je skladatelj Josip Štolcer Slavenski

Njegov glazbeni talent otkrio je varaždinski profesor Antun Šter koji ga je podučio glazbenoj teoriji.

11.5.1861. Na poziv varaždinskih rodoljuba na tromjesečno gostovanje stiglo je zagrebačko Hrvatsko narodno
kazalište. Zagrebački glumci uz suradnju varaždinskih amatera pod umjetničkim vodstvom Josipa Freudenreicha mjesečno su izvodili po 17 predstava u starom kazalištu.

11.5.1896. Rodio se Josip Štolcer Slavenski. U rodnom Čakovcu završio je građansku školu i pekarski zanat, a zatim se zaposlio u Varaždinu kao pekarski pomoćnik. Njegov glazbeni talent otkrio je varaždinski profesor
Antun Šter koji ga je podučio glazbenoj teoriji. Kao samouki dječak Josip Štolcer Slavenski prvu je skladbu komponirao s 14 godina. Godine 1913. omogućeno mu je studiranje na Muzičkoj akademiji u Budimpešti gdje je sve ispite položio izvrsnim ocjenama. Kao skladatelj ubraja se u najistaknutije glazbene stvaraoce. Za sobom je ostavio bogati opus vrhunskih skladbi. Umro je 1955. godine u Beogradu.

11.5.1901. U Trakošćanu je u 54. godini umrla Julijana Drašković, slikarica. Bila je supruga vlasnika trakošćanskog dvorca grofa Ivana Draškovića. Slikala je portrete, likove ljudi iz ovog dijela ivanečkog kraja. Radila je u tehnikama tempere, akvarela i ulja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije