Ovo je prva i jedina međunarodna izložba bučinog ulja u Europi.
Degustacija čak 184 bučina ulja iz četiri
države, kulinarski šou s vrhunskim kuharima i specijalitetima s
Varaždinskim bučinim uljem i tartufima, kuhanje ulja na starinski
način te više od 20 štandova na kojima će se moći pronaći bučina
ulja i brojni drugi proizvodi – to je samo dio bogatog
sadržaja koji očekuju posjetitelje ove subote, 25. svibnja, na 2.
Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe
– Adria.
Istovremeno će se održavati tradicionalna, 9.
Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske.
Najavljeno je to na konferenciji za novinare u
ponedjeljak, 20. svibnja, na kojoj su bili župan Radimir
Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak,
predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije i
savjetnica župana Natalija Martinčević te pročelnik Upravnog
odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin
Vincek.
Sve građane su pozvali da u subotu dođu u
Županijsku palaču, gdje će se održavati sama izložba, dok ih
ispred Palače i u atriju očekuju popratni sadržaji.
– Ovo je prva i jedina međunarodna izložba bučinog ulja u Europi,
što je vrlo brzo prepoznato. To potvrđuje
podatak da su prijavljena 184 uzorka bučinog ulja, čak
30 posto više nego prošle godine. Iz Slovenije, Austrije i
Mađarske stiglo je 67 uzoraka, za trećinu više nego lani, a
domaćih proizvođača je 117 iz Hrvatske, također 30 posto više.
Očito je da je ovakva manifestacija nedostajala. Proizvođačima su
sudjelovanje, kao i nagrade važne za promociju i prodaju njihovih
proizvoda – istaknuo je župan i predsjednik Saveza Alpe
– Adria Radimir Čačić.
Od 184 uzorka, njih 148 su deklarirana kao
djevičanska bučina ulja, a 36 kao hladno prešana. Najbolje
ocijenjeno ponijet će titulu šampiona i nagradu od 15.000 kuna.
Građani će sve uzorke ulja moći degustirati, a
to je samo jedan od popratnih sadržaja koji počinju u subotu već
od 9 sati ispred Županijske palače.
– Za posjetitelje smo pripremili atraktivni
kulinarski šou pod nazivom ‘Varaždinsko bučino ulje’.
Tijekom održavanja Izložbe će četvorica vrhunskih kuhara, Damir
Crleni iz Hrvatskog kuharskog saveza, Marin Pozder iz restorana
Bedem, Marin Sambolek iz restorana hotela Turist i Ivan Tomas iz
restorana Fontana Crnković, pripremati vrhunska jela s
Varaždinskim bučinim uljem, ali i tartufima.
Zanimljiv program imat će i Udruga Hajdina, od kuhanja ulja na
starinski način, preko heklanja i vezenja motiva tikve na licu
mjesta, pa do prezentacije izrade zaštićenog kučanskog koščićjaka
i drugih jela od hajdine. Dječji vrtić Zeko će
imati radionicu na temu Bučina koštica, a cijelo vrijeme trajanja
Izložbe će se moći kupiti ulje i drugi proizvodi na više od 20
izložbeno-prodajnih štandova – najavila je Natalija
Martinčević.
Službeno otvorenje izložbe je u 10 sati nakon
čega počinju i programi za proizvođače te sve druge
zainteresirane.
– Predavanje će održati dr. sc. Sandre Balbino s
Prehrambeno biotehnološkog fakulteta, a u 11 sati će Ocjenjivačka
komisija iznijeti rezultate ocjenjivanja. U 11.30 sati bit će
proglašen šampioni 2. Izložbe Alpe – Adria i 9. Izložbe
Sjeverozapdne Hrvatske te dodijeljene zlatne, srebrne i brončane
medalje. Od 12 sati će svi građani u Maloj dvorani Županijske
palače moći degustirati sva 184 uzorka bučinog ulja iz Hrvatske,
Austrije, Slovenije i Mađarske – naveo je zamjenik
Tomislav Paljak.
Varaždinska županija sa Savezom Alpe
– Adria organizira 2. Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe
– Adria, dok 9. izložbu bučinog ulja sjeverozapdne Hrvatske
organizira s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom
županijom te Gradom Zagrebom.
Program
Županijska palača, Franjevački trg 7, Varaždin
10 sati – Otvorenje Izložbe
10.20 sati – Predavanje – dr. sc. Sandra
Balbino, Prehrambeno biotehnološki fakultet
11 sati – Interpretacija rezultata ocjenjivanja –
Bioinstitut d.o.o. Čakovec
11.30 sati – Proglašenje najboljih ulja, dodjela diploma i
priznanja
12 sati – Degustacija bučinog ulja
Popratni sadržaj
Od 9 sati:
– izložbeno-prodajni štandovi ispred Županijske palače
– kulinarski show: Damir Crleni – predsjednik
Hrvatskog kuharskog saveza
Marin Pozder – restoran Bedem, Varaždin
Marin Sambolek – restoran hotela Turist
Ivan Tomas – restoran Fontana Crnković
– Udruga Hajdina: prezentacija pripreme
Kučanskog koščićjaka i drugih jela od hajdine, kuhanje ulja na
starinski način, prezentacija izrade koščičjaka “uživo”, heklanje
i vezenje motiva tikve na licu mjesta
– Dječji Vrtić Zeko: radionica na temu Bučina koštica