Riječ je o najvećem regionalnom sajmu zdrave hrane i domaćih proizvoda koji tradicionalno ne propuštaju ljubitelji dobre hrane.
Već dvanaestu godinu zaredom Gradska tržnica je
organizator Varaždinskog sejma koji će se na varaždinskom placu
održati u nedjelju, 26. svibnja, od 8 do 16 sati.
Riječ je o najvećem regionalnom sajmu zdrave
hrane i domaćih proizvoda koji tradicionalno ne propuštaju
ljubitelji dobre hrane. Gotovo stotinu izlagača iz cijele
Hrvatske predstavit će najbolje od najboljeg, a za dobru
atmosferu pobrinut će se Kraljevi ulice, Dečki z bregov, TS
Špancir i KUD HŽ.
– Posjetitelji će moći kušati i naš domaći
specijalitet, sarmu od varaždinskog zelja, te
dalmatinski rižoto koji će se prodavati u humanitarne svrhe po
simboličnoj cijeni od deset kuna – stoji u najavi.
Različitim namirnicama iz cijele Hrvatske
zajednički su nazivnici domaće, bez aditiva, bez kemije,
samo prirodno. Ako tražite stare sorte primjerice jabuka,
krumpira ili drugog voća i povrća, ovo je jedinstveno mjesto gdje
ćete to pronaći.
Očekuje vas i šarenilo sezonskog voća. Dominirat
će jagode, i to one ludbreške, ali i prve trešnje kao i razni
džemovi i sokovi od sezonskih proizvoda. Bit će tu pregršt hrane
za vegane, te za one koji žele u svoje jelovnike uvesti više
cjelovitih organskih namirnica.
Nezaobilazan je i med te drugi pčelinji proizvodi, među kojima će
biti i proizvodi pčelarstva Namjesnik, aktualnog dobitnika čak
tri zlatne medalje za najbolji svjetski med na London
International Honey Award.
Na svoje će doći i ljubitelji nešto
‘konkretnije’ hrane kao što su kuleni, kobasice, čvarci i drugi
suhomesnati specijaliteti. Bit će ovdje dimljene marinirane ribe,
ljutih začina, proizvoda od buče, heljde i drugih domaćih
proizvoda.
Na 12. Varaždinskom sajmu izlagačima domaće
hrane pridružit će se i proizvođači originalnih suvenira
i prirodne kozmetike, igračaka te drugih proizvoda koje svakako
vrijedi pogledati.
Kroz program koji će potrajati do 16 sati
posjetitelje će voditi duhoviti gastro znalac Rene Bakalović i
varaždinski notar Krunoslav Čolo.