VŽ KALENDAR Godine 1890. otvoren ‘Fotografično-artistički atelje’

5.1.1939. U Varaždinu je održana prva izložba umjetničkih radova slikara i kipara Hrvatskoga zagorja i Međimurja, na kojoj su izlagali Julije Merlić, Josip Janda, Aleksandar Schulteis, Ljudevit Pandur, Lujo Pihler i Viktor Šipek. Varaždinci su izložene radove mogli vidjeti do 19. siječnja.

5.1.1914. Varaždinu je rođen vjeroučitelj i publicist Vladimir Dumbović. Gimnaziju je pohađao u rodnom gradu, studirao je i diplomirao na Rimokatoličkom bogoslovnom fakultetu i na Prirodno matematičkom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta. Objavljivao je znanstveno-popularne članke s područja glazbe, geografije i prirode. Vladimir Dumbović umro je u Zagrebu 1998. godine.

5.1.1902. Održana je prva skupština varaždinskog gimnastičkog društva ‘Hrvatski sokol’. Pod vodstvom gimnazijskog profesora, učitelja gimnastike Ljudevita Filipeca, u ‘Gradskoj gombaoni’ u Ludbreškoj ulici, redovno je vježbalo četrdesetak gimnastičara. Prvi javni nastup varaždinski ‘Hrvatski sokol’ imao je u srpnju iste godine gdje su im se na vježbi pridružili članovi Hrvatskog sokola iz Zagreba i Osijeka.

5.1.1890. Varaždinac Rudolf Mosinger otvorio je ‘Fotografično-artistički atelje’. Fotografski zanat izučio je u Beču kod doktora Josefa Szekelyja, jednoga od ondašnjih najuglednijih bečkih fotografa. U oglasu u varaždinskom tjedniku ‘Hrvatska straža’ Mosinger je objavio: ‘…Oslanjajuć se na svoju praksu, koju sam stekao u prvih ateljerih u Beču, te proviđen obilno instrumentima, aparatima i inimi potrebštinami nastojat ću da svim zahtjevom poštovanog obćinstva zadovoljim…’ Mosinger je podružnicu ateljea otvorio i u Rogaškoj Slatini, a 1894. godine odlazi u Zagreb gdje je utemeljio ‘Prvi hrvatski fotografski artistički zavod’ i godinu dana kasnije ‘Svjetlotiskarski zavod’. Varaždinski atelje se nalazio u obiteljskoj kući u Kolodvorskoj ulici. Zanimao se je i za kinematografiju pa je njegovo ime vezano i za pojavu Hrvatske kinematografije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije