VŽ KALENDAR Hrvatski ban i general Ivan V. Drašković umro prije 284 godine

4.1.1808. U selu Novaki kraj Maruševca rodio se Matija Smodek, sveučilišni profesor, ilirac i jezikoslovac. Filozofiju i pravne znanosti je studirao u Zagrebu i Budimpešti gdje je stekao doktorat iz filozofije i prava. Na Pravoslovnoj akademiji u Zagrebu je bio profesor statistike i ugraskog rudnog prava. Matija Smodek umro je 1881.godine.

4.1.1804. Obavljena je izmjera zemljišta u današnjoj Preradovićevoj ulici 17, gdje je planirana izgradnja palače grofova Erdödi. To je jedna od najljepših varaždinskih palača koja ima ranosklasicističke stilske karakteristike, dovršena je 1805. godine. Krajem 19. stoljeća vlasnica palače postaje grofica Paula Oršić pa stoga danas palača nosi njeno ime.

4.1.1733. U Varaždinu je umro general i hrvatski ban grof Ivan Peti Drašković. Djetinjstvo je proveo u Varaždinu, studirao je pravo u Bologni i filozofiju u Beču. Borio se protiv Turaka pod zapovjedništvom bana Nikole Zrinskog i istaknuo se u bitkama kod Pečuha i Osijeka. Godine 1682. Sabor je Ivana Petog Draškovića izabrao za vrhovnog zapovjednika konjaništva, a nakon pobjede nad Turcima kod Zrina 1689. imenovan je podmaršalom i zapovjednikom narodne vojske. Obavljao je i dužnost velikog župana valpovačkog i baranjskog, zatim banskog namjesnika i 1732.godine izabran je za hrvatskog bana. Ivan Peti Drašković bio je četvrti hrvatski ban iz ugledne plemićke obitelji Drašković. Sahranjen je u varaždinskoj Isusovačkoj (Pavlinskoj) crkvi u obiteljskoj grobnici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije