VŽ KALENDAR Glazbena škola u Varaždinu utemeljena davne 1828. godine

1.1.1994. Umro je Rudolf Klepač, svjetski poznat fagotist, glazbeni pedagog, dirigent. Rodio se 1913. u Majerju kraj Varaždina, diplomirao je na Glazbenom konzervatoriju u Zagrebu gdje je do 1955. godine bio profesor fagota i klarineta. Tada odlazi u Salzburg, gdje je profesor za komornu glazbu na čuvenoj akademiji Mocarteum te solist na fagotu Mocarteum orkestra. Svirao je i dirigirao napoznatijim europskim orkestrima.

1.1.1828. U Zagrebu i Varaždinu osnivaju se Muzička društva, a Varaždin prvi utemeljuje Glazbenu školu prvog siječnja 1828. godine. Interes za glazbenu školu je bio velik, o čemu govori podatak da je prve godine pjevanje učilo 18 učenica i 9 učenika, violinu 10 učenika, dok je nastavu duhačkih instrumenata pohađalo 8 učenika. Glazbena škola je imala par prekida u radu koji su kratko trajali. Danas je Glazbena škola ponos Varaždina, a iz nje su iznjedrila mnogobrojna velika imena hrvatske glazbe.

1.1.1803. Sklopljen je ugovor između Poglavarstva grada Varaždina i varaždinske židovske općine o zakupu zemljišta za židovsko groblje. Do tada su Židovi svoje mrtve pokapali nedaleko od starog Dravskog mosta, gdje su pokopani građani nekatolici. Na groblju je 1810. godine sagrađena mrtvačnica, koja je preuređena 1927. godine. Židovsko groblje kraj ceste za Ludbreg ostalo je do danas, ali poslije 1945. godine na njemu više nije bilo sahrana. Groblje je spomenik kulture i o njemu brigu vodi grad Varaždin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije