Danas se predstavlja Općina Breznički Hum.
U to da je zelje pravo veselje, uvjerili su se brojni
posjetitelji koji su danas, 29. kolovoza, posjetili Bučograd u
kojem se predstavila Općina Vidovec. Pjesma, ples i veselje
zavladali su atrijem Županijske palače, gdje su brojni
posjetitelji uživali u nastupima malih i velikih članova KUD-a
Vidovec, članova Mješovitog zbora sv. Antuna Padovanskog, Ivana
Novaka, Udruge za promicanje aktivnog i zdravog života ‘ELI’,
članica Udruge žena Vidovec, Mateje Ozmec i
učenika OŠ Vidovec.
Svoje proizvode izložili su Udruga vinogradara i voćara sv. Antun
Tužno, PPP Cafuk, Udruga proizvođača povrća i voća Zeljari, PZ
Varaždinsko povrće, OPG Kolenko, OPG Krklec, Udruga žena Općine
Vidovec i obrt Goga Gluten Free, a posjetiteljima su pripremili i
odličan sekelji gulaš.
– Predstavili smo najbolje iz Općine Vidovec, varaždinsko zelje,
bučino ulje i vidovečki gibanik, tako da su svi mogli uživati u
autohtonoj gastronomiji našega kraja, kao i u našoj tradiciji i
običajima. Prikazali smo i kako se nekada ribalo zelje, što je
uvod u Zeljarijadu, najveću gastronomsku manifestaciju u
Varaždinskoj županiji – istaknuo je načelnik Općine Vidovec
Bruno Hranić.
– Danas je u Bučogradu bilo zanimljivo već od prijepodnevnih
sati. Općina Vidovec je pripremila bogat i odličan program, na
čemu im zahvaljujemo i čestitamo – rekla je predsjedavajuća
Turističke zajednice Varaždinske županije i savjetnica župana
Natalija Martinčević.
Bučograd su posjetili i premijer Andrej Plenković te predsjednik
Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sa suradnicima, a domaćini
su im bili župan Radimir Čačić, njegov zamjenik
Tomislav Paljak te Natalija
Martinčević.
U petak 30. kolovoza, u Bučogradu nas očekuje predstavljanje
Općine Breznički Hum, koja dovodi orkestar Limene glazbe Sveti
Martin, Udrugu za književnost i kulturu Humščak, Vinariju Šafran,
Kuću magične trave i cvjećarnicu Humko.
Posjetitelje ponovno očekuje i program samog Bučograda. Kako se
nekada proizvodilo varaždinsko bučino ulje, vađenje koštica iz
tikvi na tradicijski način, stepanje zrna hajdine iz snoplja,
degustacija jela od bučinog ulja, heljde i tikve, izrada igračaka
inspiriranih bučom – samo je dio bogatog programa za koji će
se ponovno pobrinuti udruga Hajdina, udruga Varaždinsko bučino
ulje, Udruga kuhara Varaždinske županije, Dječji vrtić Bajka te
odgojiteljica Ivana Mikulec.
Mladi kuhari, članovi Regionalnog tima Varaždinske županije,
priređuju radionice izrade varaždinskog klipiča te izrade
dekoracija od buče, kao i degustaciju savitaka s vabučinom.