BOGATA TURISTIČKA PONUDA

FOTO Dani vrganja i crnog tartufa u Paki: Posjetitelji uživali u branju gljiva i istraživanju utvrde Čanjevo

Organizirani su i Paka mini trail, vožnja električnim biciklima, posjet dabrovoj brani i učenje nordijskog hodanja, a svi su imali priliku i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa koje su pripremili renomirani kuhari.

U organizaciji Turističke zajednice Grada Novog Marofa i Udruge
privatnih šumovlasnika Graber u Paki se od petka do nedjelje
održavala šesta manifestacija ‘Dani vrganja i crnog
tartufa’ koja je i ovoga puta ponudila niz zanimljivih,
edukativnih i zabavnih sadržaja.

Nakon što je u petak u Novom Marofu održan stručni skup na kojem
je bilo riječi o tartufima u ovim krajevima te mogućnosti
njihovog plantažnog uzgoja, u subotu i nedjelju posjetitelji su
uživali u raznolikom programu koji je uz edukaciju i rekreaciju
ponudio uživanje u prirodi, branje gljiva, lov na crni tartuf,
ali i istraživanje Pake i utvrde Čanjevo.

>> Dani vrganja i crnog tartufa u Paki privukli brojne posjetitelje

Organizirani su i Paka mini trail, vožnja električnim biciklima,
posjet dabrovoj brani i učenje nordijskog hodanja, a svi su imali
priliku i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa koje su
pripremili renomirani kuhari. Kulinarski show u subotu je održao
Robert Slogar, a u nedjelju je svoje kulinarsko
umijeće pokazao Damir Crleni.

Posljednjeg dana manifestacije održano je i natjecanje u berbi
vrganja i drugih gljiva, uz stručnu determinaciju prof.
Branka Bartolića, predsjednika Hrvatskog
mikološkog saveza. Uz to, održan je Sajam autohtonih proizvoda na
kojem su sudjelovali domaći OPG-ovi.

Brojem izlagača, ali i posjetitelja kojih je iz godine u godinu
sve više, zadovoljna je Renata Horvatić, voditeljica Turističke
zajednice grada Novog Marofa.

– Od ove godine naša manifestacija prvi put nosi ime Dani vrganja
i crnog tartufa, budući da već nekoliko godina ovdje promoviramo
nalazište crnog tartufa za što sad postoje i znanstveno
utemeljene činjenice. Naime, istraživanja Hrvatskog šumarskog
instituta su pokazala da crnog tartufa ima i ovdje, stoga ove
godine imamo i izlagače koji nude proizvode od tartufa, a
organizirali smo i pokazno traženje tartufa – istaknula je
Horvatić.

– Paka nisu samo vrganji, nego i mnoštvo prilika za rekreaciju.
Odaziv je odličan, kako posjetitelja, tako i izlagača i doista mi
je drago što smo prije nekoliko godina ovu manifestaciju
pokrenuli, a sad je i obogatili dodatnim sadržajima – rekla je.

Mladen Jakopović, predsjednik Udruge Graber,
kazao je da je od samog početka cilj ove manifestacije bio
povezati prirodu, turizam, gospodarstvo i male OPG-ove s krajnjim
potrošačima, ali i obogatiti turističku ponudu ne samo
novomarofskog kraja, već i Varaždinske županije.

– U Paku nam dolaze naši mali kupci, ljudi iz urbanih sredina
koji ovdje nastoje nabaviti kvalitetne namirnice. U turističkom
smislu to znači i punjenje smještajnih kapaciteta u našoj
županiji, a samim time radi i ugostiteljstvo, svi rade.
Manifestacije uvijek moraju biti pokretači gospodarstva
– kazao je Jakopović koji smatra da ova manifestacija može
izrasti i u širu turističku priču.

– Volimo se hvaliti Istrom kao svijetlim primjerom ruralnog
turizma u, a ovaj sjever Hrvatske, ne samo Varaždinska, već i
Međimurska i Krapinsko – zagorska županija, ova naša zapravo
jedinstvena turistička regija,  može se nositi s njima.
Imamo vrlo dobro posložene proizvođače i kvalitetne proizvode
koji imaju svoju priču, a što se tartufa tiče, ovdje doista imamo
i dosta naših domaćih izlagača. Ne trebamo gledati na Istru kao
na konkurenciju, nego kao na primjer dobre prakse, a suradnjom
koju već razvijamo možemo puno postići – rekao je Jakopović.

Da su Dani vrganja i crnog tartufa u Paki doprinijeli poboljšanju
turističke ponude ovoga kraja smatra i novomarofski gradonačelnik
Siniša Jenkač.

– Ovo je jedna specifična, drugačija manifestacija od ostalih
koje imamo u Varaždinskoj županiji i samim time privlači određeni
broj ljudi. Ta je unikatnost važna i trebamo ju promovirati.
Posebno mi je drago da se to razvuklo na nekoliko dana, od
stručnih predavanja i radionica, do promocije tartufa,
tartufarenja i jela od tartufa, a naravno i gljiva i vrganja
– kazao je gradonačelnik Jenkač i dodao da je. osim za
turizam, ova manifestacija značajna za i promociju gljivarstva i
OPG-ova koji djeluju na području Novog Marofa i šire.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije