VŽ KALENDAR Prije 42 godine umro Ivan Zamoda, osnivač Hrvačkog kluba ‘Varteks’

29.12.1989. U Zagrebu je umro novinar i publicist Ivo Strahonja. Rodio se 1924. godine u Varaždinu, a cijeli novinarski vijek proveo je u Radio Zagrebu, gdje je kao reporter utemeljio radijsku reportažu u Hrvatskoj. Diplomirao je ekonomiju u Zagrebu 1951. Najveće uspjehe je postigao reportažnom serijom o Hrvatskom zagorju ‘Z naših bregov’. Surađivao je u ‘Varaždinskim vijestima’ i ‘Grabancijašu’. Autor je knjiga ‘Zagorske kronike’ i ‘Podravski zapisi’.

29.12.1975. U Varaždinu je u 55. godini umro Ivan Zamoda, sportaš. U mladosti mu je prvi sport bio biciklizam, a zatim se počeo baviti hrvanjem. U hrvatskoj vojsci je 1942. godine, kao prvi Varaždinac, postao padobranac. Poslije Drugog svjetskog rata potaknuo je osnivanje Hrvačkog kluba ‘Varteks’ u kojem je bio aktivni hrvač, trener i sudac. S njim na čelu kao trenerom, hrvači Varteksa postali su 1961. godine prvaci tadašnje države.

29.12.1946. U Zagrebu je umro Mirko Breyer, prvak hrvatske bibliografije, bibliofil, knjižar-nakladnik, antikvari i osnivač prvog znanstvenog antikvarijata u Hrvatsko. Rodio se u Varaždinu 1863. godine. Komercijalno – ekonomske znanosti studirao je u Trstu, Beču, Leipzigu, Münchenu i Hamburgu. U Zagrebu je utemeljio Nakladnu knjižaru i Slavenski znanstveni antikvarijat. U revijama i časopisima objavljivao je eseje iz kulturne i književne povijesti Hrvatske. Vrijedan je njegov bibliografsko – bibliofilski prikaz ‘O starim i rijetkim južnoslavenskim knjigama’ (Südslavische Rara und Rarissima, 1937).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije