Osim natjecateljskog dijela, svi zainteresirani su mogli sudjelovati i na radionicama Marije Kuzminski o Varaždinskom bučinom ulju i njegovoj primjeni u kulinarstvu.
Hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama sve do petka domaćin je
13. Dana hrvatskog kulinarstva, centralne manifestacije i
okupljališta kuhara i slastičara koji kroz natjecanja u
raznolikim kulinarskim kategorijama, predavanjima i radionicama
pokazuju, ali i razmjenjuju svoje kulinarsko znanje i umijeće.
Ponedjeljak i utorak pretežno su bili posvećenim mladim
kulinarskim talentima, učenicima završnih razreda srednjih škola
u smjeru kuharstva i slastičarstva koji su svoje znanje pokazali
unutar Kamelija kupa.
Najboljom mladom slastičarkom proglašena je Sara
Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek čiji je
mentor Ivan Kelava dok su u kulinarskom dijelu pobjedu odnijeli
Ivan Šarić i Jospi Buzov iz
Turističko ugostiteljske škole Split pod mentorstvom Ivana Romca.
Osim mladih pobjednika Kamelija kupa, 13. Dani hrvatskog
kulinarstva iznjedrili su i novu Slastičarsku prvakinju Hrvatske,
slastičarku Sandru Jadek iz Udruge kuhara grada
Orahovice.
Osim natjecateljskog dijela, svi zainteresirani su mogli
sudjelovati i na radionicama Marije Kuzminski o
Varaždinskom bučinom ulju i njegovoj primjeni u kulinarstvu.
Naglasak na radionici bio je na pripravi slijedećih jela: pohane
punjene pureće rolice u bučinim sjemenkama; sviježi kravlji sir
sa Varaždinskim bučinim uljem i sjemenkama na tostu; vabučin u
košarici od prhkog tijesta; pileći pate punjen sa bučinim
sjemenkama; suze od pastrve sa Varaždinskim bučinim uljem; šareni
savitak od buče; pašteta od slanutka s Varaždinskim bučinim uljem
i sjemenkama; punjeni svinjski file u Varaždinskom bučinom ulju i
sjemenkama.
Posebni gosti radionice bili su župan Varaždinske županije
Radimir Čačić, savjetnica župana i
predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije
Natalija Martinčević i pročelnik Upravnog odjela
za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin
Vincek te kuhari iz hrvatskih restorana s Michelin
zvjezdicama (Pelegrini iz Šibenika) i Michelin preporukama (Bedem
iz Varaždina, Yeni iz Tučepa, te Mon Ami iz Velike Gorice).
Župan Čačić nije krio oduševljenje
manifestacijom ali i samom činjenicom da je trud koji je uložen
od početka mandata prepoznat i od strane struke u kulinarstvu.
Naime, Varaždinsko bučino ulje jedan je od sastojaka koje će
kuhari predstaviti na prestižnom kulinarskom natjecanju.
Program se nastavlja i danas, u četvrtak, kada će se održati
posljednji finalni natjecateljski dan, a kruna večeri biti će
svečana večera Zlatna nimfa koja će se održati s početkom u 20.00
sati. Svečanoj večeri odazvati će se župan Radimir Čačić i
predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević.