PORUKA Božićna čestitka biskupa Mrzljaka: ‘Dopustimo Isusu da uđe u naš život’

Povodom nadolazećih blagdana biskup Varaždinske biskupije, mons. Josip Mrzljak, uputio je svoju božićnu poruku te se osvrnuo na godinu koja izmiče.

– U životu ima radosnih, ali i tužnih vijesti. Nama se jedna takva dogodila kad je iznenada, nakon kratke bolesti, u 65. godini života preminuo generalni vikar mons. Ivan Godina, koji je bio važan čimbenik u Varaždinskoj biskupiji. Njega je naslijedio mons. Antun Perčić, a generalni vikar je veoma važan, on je biskupov zamjenik – kazao je Mrzljak.

Godina je bila u znaku obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije, dodao je biskup.

– Obilježili smo to brojnim događanjima, među kojima je bila misa zahvalnica, ali i otvorenje novog Caritasovog doma na Banfici. Očekujemo proširenje raznih aktivnosti na toj lokaciji, potrebno je dovršiti kapelu za molitvene susrete, tako da na tome radimo.

Mrzljak je kao najveći skup istaknuo proslavu ludbreške Svete nedjelje, kad je u posjet stigao mons. Egidije Živković, biskup iz Gradišća. Osim toga, istaknuo je susret katolika na hodočašću u Sloveniji, a zaređena su i četiri nova đakona.

– Nakon dvije sušne godine, kada nismo imali novih duhovnih zvanja, to je znak ohrabrenja. Osim toga, dvadesetak je bogoslova u Zagrebu, ali i tri maturanta u sjemeništu u Zagrebu. Bogu zahvaljujemo na tome – istaknuo je Mrzljak, dodavši da svećenici iz Varaždinske biskupije djeluju u drugim biskupijama u zemlji, ali i inozemstvu.

O planovima nije tom prilikom želio govoriti, no kazao je da sve župe u biskupiji imaju svećenike i odlično funkcioniraju.

Mrzljak je dodao i da svećnici ne idu u mirovinu kao ostali, nakon 75. godine života, već pomažu dok ih zdravlje služi.

– Nakon 75. godine svećenici se daju na raspolaganje, a to ću iduće godine i ja učiniti. Pisat ću papi da sam navršio te godine, nakon čega će on odlučiti hoću li nastaviti djelovati.

Ove godine Advent traje svega tri tjedna, obzirom da je Badnjak u nedjelju, no misna slavlja će se održavati prema sljedećem rasporedu:

Polnoćka i božićna misa u varaždinskoj katedrali
VARAŽDIN, 24. i 25. 12. 2017.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će misu polnoćku u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u nedjelju 24. prosinca u 24 sata, dok će na svetkovinu Božića biskup predvoditi misno slavlje i u 11 sati.

Na blagdan svetog Stjepana misa za invalide grada Varaždina
VARAŽDIN, 26. 12. 2017. U utorak 26. prosinca, na blagdan svetog Stjepana prvomučenika, varaždinski biskup će u katedrali s početkom u 11 sati predvoditi svetu misu za invalide grada Varaždina.

Misno slavlje u Obiteljskom centru Varaždinske biskupije
VARAŽDIN, 30. 12. 2017. U subotu 30. prosinca mons. Mrzljak će predvodit misno slavlje u Obiteljskom centru Varaždinske biskupije s početkom u 17 sati.

Misa zahvalnica za građansku godinu
VARAŽDIN, 31. 12. 2017. U nedjelju 31. prosinca varaždinski biskup će predvodit u 18 sati misu zahvalnicu za proteklu građansku godinu.

Novogodišnja euharistija u katedrali
VARAŽDIN, 1. 1. 2018. Na Novu godinu, u ponedjeljak 1. siječnja, varaždinski biskup će predvoditi misno slavlje u 11 sati u katedrali.

Božićna poruka

Božićnu poruku mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog biskupa, prenosimo u cijelosti:

Draga braćo svećenici, đakoni, redovnici i redovnice! Draga braćo i sestre!

U svakoj ljudskoj obitelji osjeća se radost pri dolasku na svijet novoga člana – pri rođenju djeteta. Najprije se traži sigurnost da je dijete začeto i počinje život pod srcem majke. Otac i majka priopćuju tu vijest najbližoj rodbini, ponajprije svojim roditeljima i prijateljima. Oni dalje prenose tu vijest radujući se novom životu koji dolazi. Radost i veselje još uvijek zatomljuju u svojem srcu. Treba još čekati devet mjeseci da se pokaže život. Ti mjeseci su radosni, ali još uvijek puni strepnje i molitve upravljene Gospodaru života da bdije nad začetim, ali još nerođenim životom. To je svojevrsni advent ili došašće, očekivanje u svakoj obitelji. Rođenje donosi radost i čestitanje. Taj put prošli su Marija i Josip sa svojim najbližima, poput Elizabete i još nerođenog Ivana.

Svake godine mi biskupi upućujemo svoje čestitke razmišljajući o riječima i porukama božićnog Otajstva. Slaveći po 21. put Božić u našoj mladoj Varaždinskoj biskupiji, želimo što dublje ući u otajstvo Božića.

Evo što je za prvi Božić 1997. poručio prvi biskup Marko Culej:

‘Isus dolazi u ovaj svijet da zajedno s nama putuje teškim putem čovječanstva. Unatoč svoj tami zla, grijeha, sukoba i smrti, upravljeni smo Svjetlu, svom izvoru, na putu smo u domovinu svjetla. To je naš cilj. Svjetlo koje je zasjalo u Betlehemu Isusovim rođenjem prije 2000 godina još uvijek sja i nikakva sila ne može ga više ugasiti. Betlehem i Kalvarija, kolijevka i križ, pelenice i zavoji u praznom grobu uskrslog jutra tragovi su koje nitko ne može izbrisati.

Stoga: ‘Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist Gospodin!’ (Lk 2, 10) Neka je sretan Božić svakomu djetetu koje se nalazi u kolijevci ili pod majčinim srcem! Sretan Božić svoj djeci i svim mladima koji se raduju budućnosti! Sretan Božić vama majke i očevi koji strepite nad sudbinom svojom i svoje djece! Sretan Božić svima vama koji ste prikovani uz bolesnički krevet u čija se srca usadila tuga i bol! Sretan Božić svim ranjenima, svima koji rade u bolnicama, rodilištima, domovima umirovljenika ili njeguju bolesne u obitelji’, tako poručuje blagopokojni biskup Marko.

A prije nekoliko godina u svojoj poruci rekao sam sljedeće: ‘Slaveći utjelovljenu Riječ Božju, upitajmo se kakve su naše riječi koje govorimo ili pišemo?! Jesu li istinske ili lažne?! Možda čak klevetničke?! Jesu li to riječi koje drugoga vrijeđaju, koje šire mržnju ili su riječi dijaloga i prijateljstva koje ljude zbližavaju?! Mogu li psovačke ili prostačke riječi koje često čujemo u našim javnim medijima, koji su dostupni djeci, učini svijet boljim? Mogu li odgojno djelovati na djecu ili mlade? Mogu li smanjiti nasilje među mladima u školi, u obitelji, među navijačima na sportskim stadionima i sl.? Nisu li već nepristojne riječi, riječi koje vrijeđaju izazov za nasilje?

Neki bi to čak htjeli opravdati folklorom ili kulturom. Ako bi to bila kultura, onda smo zaboravili značenje te riječi. Utjelovljena Riječ Božja poziva nas na nasljedovanje i po tome koliko slijedimo svojim životom taj put, mi pokazujemo koliko smo vjernici, koliko smo kršćani. Božić nam, doista, može biti jedan veliki ispit savjesti i nadahnuće za još hrabriji hod za Isusom iz Nazareta čiji poziv je upućen svakom čovjeku.
Dopustimo da Riječ Božja – Isus Krist uđe u naš osobni, obiteljski i društveni život.

Neka vam je sretan i blagoslovljen Božić!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije